Foto: LETA
Jūrmalas pilsētas attīstības plānā daudzu izmaiņu starpā ticis paslēpts mēģinājums krietni paplašināt apbūves iespējas domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim (ZZS) piederošajā īpašumā. Truksnim pieder priežu parka apbūves gabals, kurā atļauta viena savrupmāja, taču izmaiņas plānojumā tur pavērtu iespēju daudzdzīvokļu un rindu māju celšanai, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Trīs ar pus tūkstošu kvadrātmetru lielu zemes gabalu Valteros, Puķu ielā 71, Jūrmalas domes priekšsēdētājs nopirka 2012. gadā no bankas par 100 tūkstošiem eiro, tam tērējot savu uzkrājumu naudu.

Gatavojot izmaiņas pilsētas plānā, mēram piederošais zemes gabals no priežu parka pārtaps "Jauktā centra apbūves teritorijā". Domes dokumentos minēts, ka šādu zonējumu nosaka divos gadījumos - tur, kur vēsturiski bijis plašs zemes izmantošanas spektrs un vietās, kas kalpo par apkaimes centru.

Izmaiņas ļautu vietā, kur tagad Truksnis nedrīkst ierīkot pat sakņu un augļu dārzu, būvēt 12 metru jeb 2,5 stāvu augstumā visdažādākos objektus. Savrupmāju rajonā ir vēl daži šādi gabali, kuros līdzīgi atļauta daudzveidīgāka apbūve, taču tajos plašākas iespējas bija jau līdz šim.

"Nē, tas galīgi tā nav," Truksnis atbild uz "de facto" jautājumu, vai izmaiņas ir domātas personīga labuma gūšanai. Sarunas laikā ar "de facto" mērs ir apsola, ka sev labvēlīgās izmaiņas izslēgs no plāna: "Principā, lai noņemtu jebkādas šaubas, es varētu ierosināt par to nebalsot, vai rosināt izņemt to ārā, lai atstātu, kā tas ir [pašlaik]."

Truksnis apgalvo, ka zonējuma maiņa "likās loģiska", jo blakus zemes gabalam, kas ir veca ražošanas teritorija, ir plašākas apbūves iespējams nekā viņam. Viņš gan noliedz, ka pats būtu rosinājis izmaiņas. Truksnis uz šīs zemes vēlas celt vienīgi savrupmāju, būvvaldē saskaņojis projektu, bet darbus nav sācis.

Jūrmalas plāna grozījumus izstrādāja privāta kompānija "Grupa93". Tās pārstāve rakstiskā atbildē skaidro, ka katrā apkaimē vajag pakalpojumu centru, piemēram, ikdienas preču veikalu. "Līdz ar to plānotāju priekšlikums ir Ausekļa ielas vidusdaļā, ielas malā visā kvartāla garumā starp Puķu ielu un Dārzu ielu noteikt jauktas apbūves teritoriju. Nevērtējām īpašumu piederību, bet gan skatījāmies zonējumu kopsakarībās – kādas funkcijas nākotnē cilvēkiem varētu būt nepieciešamas," raksta "Grupas93" pārstāve.

Raidījums vēsta, ka pēc tā intereses pašvaldības pilsētplānotāji piektdien uzdeva "Grupai93" saglabāt Trukšņa īpašumam esošo savrupmājas zonējumu. Un uz plāna otrās redakcijas apspriešanu gada nogalē izmaiņas tikšot izņemtas ārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!