Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien oficiāli apstiprināja jau kopš piektdienas neoficiāli izskanējušo informāciju, ka kukulis Jūrmalas domes priekšsēdētāja vēlēšanās dots Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), kurš par to informējis tiesībsargus.
Ančāns aģentūrai LETA savu saistību ar kukuļdošanas gadījumu vairākkārt noliedza pagājušās nedēļas nogalē un turpināja to darīt arī tad, kad viņa vārds šodien oficiāli jau bija izskanējis tiesā, kas lēma par drošības līdzekli kukuļdevējiem. Tomēr pēc KNAB paziņojuma arī Ančāns beidzot atzina, ka nauda piedāvāta viņam.

"Ja jau KNAB tā ir konstatējis, tad tā arī ir bijis," teica Ančāns.

Deputāts uzsvēra, ka, informējot par kukuli KNAB, ir "pildījis savu pilsoņa pienākumu".

Aģentūras LETA rīcībā esoša informācija liecina, ka Ančānam 20 000 eiro (aptuveni 14 000 latu) kukuli piedāvājis partijas "Jaunais centrs" (JC) deputāta kandidāts AS "Investīciju fonds "Zeme"" prezidents Gvido Harijs Volbrugs, kuru tiesa šodien apcietināja. Volbrugs darbojies kā starpnieks starp Ančānu un otru šodien apcietināto JC deputāta kandidātu SIA "Jūrmalas siltums" valdes locekli Leonīdu Lasmani.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Ančāns dienu pirms Jūrmalas mēra vēlēšanām kādā kafejnīcā saticies ar Volbrugu. Ančāns aģentūrai LETA teica, ka Volbrugu pazīstot jau sen, un nenoliedza, ka šāda tikšanās notikusi.

Kā liecina aģentūra LETA rīcībā esošā informācija, pēc naudas saņemšanas deputāts devies uz KNAB un izstāstījis par kukuļdošanu.

Piektdienas vakarā jau pēc Jūrmalas mēra vēlēšanām, kurās Ančāns pretēji kukuļdevēju iecerei nobalsoja nevis par Juri Hlevicki (LPP), bet gan par Inesi Aizstrautu (JL), nauda prasīta atpakaļ. Pēc kukuļa atdošanas atpakaļ tā devējiem viņi aizturēti.

Jaunievēlētā Jūrmalas domes priekšsēdētāja Aizstrauta aģentūrai LETA atzina, ka šāda Ančāna rīcība viņu sadarbību ietekmēšot tikai labā nozīmē, jo deputāts sekmējis kukuļdošanas atklāšanu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pēc KNAB lūguma apcietināja abus aizdomās par kukuļdošanu aizturētos JC deputāta kandidātus. Lasmanim apcietinājums kā drošības līdzeklis piemērots uz mēnesi jeb līdz 20.aprīlim, bet Volbrugam - uz divām nedēļām jeb līdz 5.aprīlim.

Kā ziņots, Lasmanis vēlēšanās no JC saraksta kandidēja ar trešo kārtas numuru, bet Volbrugs JC sarakstā bija pēdējais - 16.kandidāts. Abi netika ievēlēti Jūrmalas domē.

JC vadība pārstāvji no komentāriem pagaidām atturas, jo partija no tiesībsargiem neesot saņēmusi nekādu oficiālu informāciju par notikušo.

Aģentūrai LETA šodien nav izdevies sazināties ar JC saraksta līderi, par Jūrmalas domes deputātu ievēlēto Igoru Dreiju. Rīta pusē deputāts uz mobilā tālruņa zvaniem neatbildēja, bet pēcpusdienā viņa tālrunis bija izslēgts vai atradās ārpus uztveršanas zonas.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē nodibinātais JC ir iesaistīts arī krimināllietā par vēlētāju balsu uzpirkšanu pašvaldības vēlēšanās Rēzeknē. Lai gan policija neatklāj šajā lietā aizturēto personības, tā oficiāli apstiprinājusi, ka aizturētie maksājuši tiem vēlētājiem, kuri izvēli izdarījuši par labu JC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!