Foto: LETA
Jūrmalas izpilddirektora kandidāta Edgara Stobova iepriekš vadītā firma no pilsētas domes tiesā prasa piedzīt 2,5 miljonus eiro saistībā ar 12 gadus senu darījumu par zemes iznomāšanu daudzdzīvokļu namu būvniecības nolūkos, vēstī raidījums “Nekā Personīga”.

Šonedēļ uz sēdi sanāca vecā Jūrmalas dome, kuras darba kārtības pirmais jautājums bijis Stobova iecelšana par Jūrmalas izpilddirektoru. Tomēr pret viņa apstiprināšu iebilst Jūrmalas aizsardzības biedrība, kuras pārstāvis ievēlēts jaunajā domē. Stobovs iesaistīts 12 gadus senā darījumā saistībā ar ko Stobova reiz vadīta firma no pašvaldības tiesas ceļā prasa piedzīt vairāku miljonus.

Raidījums skaidro, ka 2005. gadā Jūrmalas dome zemi gandrīz sešu hektāru platībā Lielupes krastā Majoros uz 50 gadiem iznomāja firmai "Beteks NK". Uzņēmums plānoja uzcelt daudzdzīvokļu kompleksu un sabiedrisko centru. Kompānija uzvarēja Jūrmalas domes rīkotā konkursā. Igaunijas pilsoņiem piederošajai firmai projekta "Jaunā Jūrmala" īstenošanai naudu deva cita firma "Manutent Latvia". Edgars Stobovs strādāja abos šajos uzņēmumos, vienlaikus esot pašvaldības darbinieks.

Raidījumam pats Stobovs skaidrojis, ka "pazinis, teiksim tā, visu to konjunktūru, kas ir Jūrmalas domē". "Es biju pazīstams gan ar būvvaldi, gan, tā kā es biju pašvaldības īpašumu nodaļas darbinieks – tas viss spēlēja par labu tam, lai mani nolīgtu "Manutent Latvia". Šajā gadījumā tikai saprotami," pauda Stobovs.

Jūrmalas aizsardzības biedrība toreiz apstrīdēja būvatļauju, un tiesa konstatēja, ka būvēt Lielupes krastā nevar, jo tās skaitās applūstošās teritorijas. Kompānija "Beteks" vērsās tiesā pret Jūrmalas pašvaldību, lai tā atmaksā projektā ieguldītos 2,5 miljonus eiro.

Divi tiesas spriedumi bijuši domei nelabvēlīgi. Pašlaik lietu skata trešajā instancē. Jau šā gada budžetā dome rezervējusi 3 miljonus. Tiesā kompānija vēršanos pret pašvaldību pamato ar lielajiem zaudējumiem, tajā skaitā izmaksāto atalgojumu. Darbiniece uzņēmumā bijusi arī eiroparlamentāriete Iveta Grigule. Stobovs apliecina, ka Griguli pazīst, nosakot: "No malas varbūt izskatās baigā sakritība, bet tajā pašā laikā, nekas tāds nav saistīts."

Grigule raidījumam apgalvojusi, ka uzņēmumā darbojusies vien piecus mēnešus, taču atalgojuma apmēru un darba uzdevumus neatcerējās. Savukārt Stobovs abu kompāniju vadību pametis, kad sākās nekustamo īpašumu krīze. Par kompensācijas prasījumu pret domi viņš neko nezinot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!