Foto: LETA

Jūrmalas domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS/LZP) un mēra biroja vadītājas Ingrīdas Vilkārses aizstāvji ir iesnieguši kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesa (RAT) spriedumu tā dēvētajā "komandējuma krimināllietā", ar kuru abi tika atzīti par vainīgiem un Truksnim piemērots sods 5000 eiro apmērā, bet Vilkārsei 2500 eiro apmērā.

Tagad Augstākajai tiesai būs jāizvērtē, vai ir ierosināma kasācijas tiesvedība.

Iepriekš vēstīts, ka RAT apmierināja prokurora iesniegto apelācijas protestu un atcēla Rīgas rajona tiesas pērnā gada aprīļa attaisnojošo spriedumu.

Apelācijas instances tiesa taisīja jaunu spriedumu, abus apsūdzētos atzīstot par vainīgiem viņiem celtajā apsūdzībā. Notiesājoša sprieduma gadījumā Truksnis zaudētu amatu.

RAT tiesnese Irīna Jansone norāda, ka "apelācijas instances tiesa citādi vērtēja pierādījumus lietā un atšķirībā no pirmās instances tiesā lemtā atzina tos par pietiekamiem, lai taisītu notiesājošu spriedumu".

Jau ziņots, ka pirmās instances tiesa abu apsūdzēto personu darbībās nav varējusi konstatēt visas nepieciešamās Krimināllikuma 327.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes un tas arī bija pamats attaisnojošam spriedumam.

Saskaņā ar apsūdzību, amatpersona, lai slēptu savu neattaisnoto prombūtni darbā, vienojās ar otru personu, ka tiks noformēts rīkojums par komandējumu, kurā tiks ierakstītas nepatiesas ziņas, un ka šo dokumentu izmantos kā attaisnojumu amatpersonas darba kavējumam - neattaisnotai prombūtnei.

Prokuratūras ieskatā, viltotais dokuments tika iesniegts iestādes grāmatvedībā.

Pirmstiesas izmeklēšanu pirms lietas nodošanas apsūdzību celšanai, šajā lietā veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Truksnis figurēja arī krimināllietā par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), iespējams, nelikumīgu finansēšanu, tomēr prokuratūra pret mēru kriminālprocesu izbeidza.

Šajā lietā prokuratūra uzņēmējam Jūlijam Krūmiņam un finansistam Jorenam Raitumam piemērojusi kopumā 86 000 eiro lielu sodu par ZZS un partijas "No sirds Latvijai" nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā pirms pašvaldību vēlēšanām 2017.gada 3.jūnijā.

Par minēto noziegumu izdarīšanu viena persona sodīta ar 77 400 eiro sodu, bet otra - ar 8600 eiro sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!