Foto: LETA
Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD), kas ir atbildīgs par drošību prezidenta pilī un Jūrmalas rezidencē, uzskata, ka plašu rezonansi guvušās dārgās un slepenās Jūrmalas rezidences mēbeles 2009.gadā pamatoti iegādātas, ievērojot slepenību, jo bija paredzētas Valsts prezidenta vadības punkta vajadzībām, liecina Valsts Kontroles atslepenotie materiāli.

Militārās izlūkošanas un drošības dienests ļāvis noņemt valsts noslēpuma statusu Valsts kontroles revīzijas starpziņojumam par mēbeļu iegādi Valsts prezidenta kancelejā 2009.gadā, un Valsts kontrole pirmdien publiskoja šo starpziņojumu.

Dokumentā VK skaidro, ka Publisko iepirkumu likumu nepiemēro, ja Ministru kabinets saskaņā normatīvajiem aktiem informāciju par līgumu vai tā izpildi ir atzinis par valsts noslēpumu vai likuma piemērošana varētu radīt kaitējumu valsts interešu aizsardzībai.

MIDD savukārt skaidroja, ka Valsts prezidenta rezidences telpās atrodas Valsts prezidenta Nacionālo bruņoto spēku vadības punkts, un informācija par vadības punktiem var tikt klasificēta ar slepenības pakāpi "slepeni" vai "konfidenciāli".

MIDD uzskata, ka prezidenta kanceleja 2008. un 2009.gadā, iegādājoties mēbeles Valsts prezidenta vadības punkta vajadzībām, pamatoti tās uzskatīja par vadības punkta aprīkojumu. "Iegādājoties šo aprīkojumu, tika ievēroti nepieciešamie pretizlūkošanas drošības pasākumi, to iegādi uzticot MIDD ieteiktam un pārbaudītam uzņēmumam, kuram piešķirts industriālais drošības sertifikāts," skaidroja dienests.

Kanceleja 2008.gadā novembrī un 2009.gada decembrī noslēdza divus līgumus ar juridisku personu par mēbeļu iegādi kancelejas vajadzībām, nepiemērojot publiskos iepirkumus reglamentējošos normatīvos aktus. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem kanceleja 2009.gadā saņēma un iegrāmatoja pamatlīdzekļu uzskaitē mēbeles 46 644 latu vērtībā.

Taču Kancelejā nav noteikta kārtība, kādā organizē preču un pakalpojumu iegādi, ja nav jāpiemēro publisko iepirkumu likumu. Mēbeļu iegādes un lēmuma pieņemšanas process nav dokumentēts - to iegādei nav definētas prasības un izstrādāta specifikācija, kā arī nav noteikta un izvērtēta paredzamā līguma cena. Mēbeļu iegādes dokumenti nav klasificēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktai kārtībai, tie nesatur norādi par iepirkuma īpašo statusu, secināja Valsts kontrole.

Mēbeļu iegādi Kanceleja apmaksāja 2008.gadā 31 831 lata apmērā (avansa maksājums) un 2009.gadā 14 813 latu apmērā no pamatbudžeta programmas "Valsts prezidenta darbības nodrošināšana".

VK atzīst, ka nav iespējams identificēt iegādāto mēbeļu īpašo statusu – kaujas vadības punkta inventārs -, jo mēbeļu iegādes dokumenti nav klasificēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktai kārtībai, tie nesatur norādi par iepirkuma īpašo statusu, to iegādei nav definētas prasības un izstrādāta specifikācija.

Tā kā Kancelejā nav noteikta kārtība, kādā organizē preču un pakalpojumu
iegādi, kad nav jāpiemēro publiskos iepirkumus reglamentējošos normatīvos aktus, un preču un pakalpojumu iegādes un lēmuma pieņemšanas process netiek dokumentēts, nav iespējams pārliecināties, ka Kanceleja 46 644 latus ir izlietojusi pēc iespējas efektīvākā un ekonomiskākā veidā.

Lai nodrošinātu preču un pakalpojumu iegādes un lēmuma pieņemšanas
caurskatāmību, Valsts kontrole iesaka kancelejai pilnveidot iekšējos tiesību aktus, nosakot kārtību, kādā organizē preču un pakalpojumu iegādi, kad nav jāpiemēro publisko iepirkumu likumu.

Jau vēstīts, ka drīz pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa stāšanās amatā pēc viņa ierosinājuma tika atcelts slepenības statuss atsevišķām Jūrmalas rezidences telpām.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka bijušā prezidenta Valda Zatlera kancelejas vadība iegādājās mēbeļu komplektu par aptuveni 44 tūkstošiem latu, noslepenojot gan telpu, kurā šīs mēbeles atrodas, gan pašus priekšmetus, piemēram, 7500 latu vērtu dīvānu.

"Pietiek.com" ziņoja, ka Valsts kontrole, veicot revīziju par finanšu izlietojumu Valsts prezidenta kancelejā 2009.gadā, atklājusi, ka Jūrmalas rezidences iekārtošanai bez iepirkuma procedūras iegādātas nekur līdz šim neminētas mēbeles par kopumā vairāk nekā 40 000 latu. Mēbeles iegādātas 2009.gada sākumā un atrodas Valsts prezidenta Jūrmalas rezidencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!