Foto: Pixabay

Ceturtdien no pulksten 9.30 līdz 12.30 pie Jūrmalas domes ēkas notiks pikets par Bulduru bibliotēkas saglabāšanu esošajās, bibliotēkas vajadzībām īpaši būvētajās telpās, pievēršot uzmanību "Jūrmalas valstspilsētas domes diskriminējošajai attieksmei pret kultūru un bibliotēkām Jūrmalā", portālu "Delfi" informēja Latvijas Rakstnieku savienības biedre rakstniece Jana Veinberga.

Viņa atzīmēja, ka nolūkā sniegt atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem par Asaru un Bulduru bibliotēku nākotni, notikusi iedzīvotāju tikšanās ar Jūrmalas Centrālās bibliotēkas direktori Māru Jēkabsoni, Kultūras nodaļas vadītāju Agnesi Miltiņu un izpilddirektoru Edgaru Stobovu.

Taču sarunā domes pārstāvji nesniedza nevienu dokumentos un faktos pamatotu iemeslu Bulduru bibliotēkas slēgšanai un izlikšanai no telpām Edinburgas prospektā 89, kā arī nepiedāvāja risinājumus Bulduru bibliotēkas kā pilnvērtīgas bibliotēkas turpmākajai darbībai.

Kopumā domes pārstāvju līdz šim sniegtos publiskus paziņojumus Veinberga saskata kā neatbilstošus patiesībai vai pamatoti apšaubāmus.

Kā vienu no tiem Veinberga min, Miltiņas publiskos izteikumus, ka bibliotēkas izlikšanu no telpām domes īsteno taupības režīma dēļ.

Pēc Veinbergas teiktā, tas neiztur kritiku, jo, atbilstoši Jūrmalas domes saistošajiem noteikumiem "Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada budžetu" pielikumos pievienotajām tāmēm, Kauguru svētkiem no pilsētas pamatbudžeta paredzēti 150 000 eiro, savukārt vides objektiem – 103 200 eiro, kamēr Bulduru bibliotēkas apkurei rudens un ziemas sezonā esot nepieciešami aptuveni 22 000 eiro.

Atsaucoties uz pieejamajiem ēkas apsekošanas dokumentiem, Veinberga arī argumentēja, ka ēka ir ekspluatējama un nav avārijas stāvoklī.

Kā patiesībai neatbilstoši visdrīzāk vērtējami esot arī Stobova izteikumi, solot lasītājiem Bulduru bibliotēkā veikt remontu.

"2022. gada 31. marta domes sēdes protokols un audioieraksts liecina, ka domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) un priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe (ZZS) izsakās, ka jau vairākus gadus atpakaļ tika konstatēts, ka Bulduru bibliotēkas ēka atrodas tehniski sliktā stāvoklī, bet tā kā ir izvērtēts, ka nav ekonomiski lietderīgi ieguldīt līdzekļus šīs ēkas remontam, tiek meklēti citi risinājumi," pauda Veinberga.

Par Bulduru bibliotēkas saglabāšanu esošajās telpās parakstījušies vairāk nekā 700 iedzīvotāju. Atbalstu esot izteikuši arī vairāki rakstnieki un kultūras darbinieki. Tādēļ piketā bibliotēku lasītāji atkārtoti aicinās Jūrmalas domi ieklausīsies šo iedzīvotāju viedoklī.

Turpretim Jūrmalas domē portālam "Delfi" norāda, ka par Jūrmalas Centrālās bibliotēkas reorganizāciju un Bulduru bibliotēkas pārcelšanu lēmumu dome vēl nav pieņēmusi. Šo jautājumu plānots skatīt Kultūras komitejas sēdē 11. augustā. Ja jautājums tiks atbalstīts, par to domes deputāti lems domes sēdē 18. augustā.

Saskaņā ar vietvaras pausto, gan Bulduru, gan Asaru bibliotēku ēkām nepieciešams kapitālais remonts. Proti, 2019. gadā tika veikta bibliotēkas ēku tehniskā apsekošana un sagatavoti tehniskie atzinumi par ēku stāvokli un nepieciešamajiem uzlabojumiem apmeklētājiem un darbiniekiem drošai pakalpojumu sniegšanai un piemērotai ēku ekspluatācijai.

Tādējādi esot secināts, ka Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas ēkām ir vairākas nepilnības, kuras "būtiski ietekmē ar ēku uzturēšanu saistītos izdevumus, kā arī mūsdienīgu pakalpojumu nodrošināšanu, tostarp ērtu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem".

Piemēram, Asaru bibliotēkas gadījumā pašvaldība konstatējusi, ka nepieciešama ūdens un kanalizācijas sistēmas rekonstrukcija, jumta nomaiņa, fasādes atjaunināšana, kā arī apkārtnes labiekārtošana. Tādējādi lēmums par Asaru bibliotēkas slēgšanu, pēc vietvaras paustā, pieņemts, "lai racionāli tiktu pārvaldīti pašvaldības budžeta līdzekļi, sabalansējot bibliotēkas infrastruktūrā ieguldāmos līdzekļus ar bibliotēkas izmantojumu".

Bulduru bibliotēkai, savukārt, esot nepieciešams veikt iekštelpu remontu, apkures katlu nomaiņu, skursteņa pārbūvi un siltināšanu. Bibliotēkas ēkas atjaunošanai pašvaldība esot centusies piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu ēkas energoefektivitātes uzlabošanai un remontam, taču Bulduru bibliotēkas projekts apstiprinājumu neguva.

Bulduru bibliotēku iecerēts pārcelt uz Jūrmalas teātra ēku Muižas ielā, kur šoruden pabeigs renovāciju, un Centrālās bibliotēkas telpām Strēlnieku prospektā. Jūrmalas teātra ēkā paredzēts izveidot Bulduru bibliotēkas pakalpojumu sniegšanas vietu.

Pēc pašvaldības paustā, pēc veiktajām pārmaiņām bibliotēku pakalpojumus iedzīvotāji tāpat kā līdz šim varēs saņemt citās bibliotēkās Jūrmalā, kur iespējams nokļūt ar pašvaldības nodrošināto bezmaksas pilsētas sabiedrisko transportu. Vienlaikus, lai nodrošinātu Jūrmalas Centrālās bibliotēkas pakalpojumu kvalitāti, domē norāda, ka visiem bibliotekārajiem darbiniekiem darbavietas tiks saglabātas.

Domē arī argumentē, ka, samazinot bibliotēkas ēku un infrastruktūras uzturēšanai nepieciešamos izdevumus, rastos iespēja novirzīt tos bibliotēkas pakalpojumu uzlabošanai un attīstīšanai, tostarp bibliotēkas darbalaika pagarināšanai un pakalpojumu klāsta dažādošanai. Cita starpā pašvaldība arī sola "dažādot un pilnveidot pasākumu un aktivitāšu klāstu", to vidū minot dažādus lasīšanas veicināšanas pasākumus, kā arī izglītojošas aktivitātes.

Kā vēstīts, Bulduru bibliotēka savu darbību sāka 1950. gadā kā Rīgas 28. bibliotēka, kamēr Asaros Dzelzceļa ielā 3 Rīgas pilsētas 24. bibliotēku atvēra 1948. gada vidū. Šobrīd gan Asaru bibliotēka ir pārcēlusies uz jaunām telpām Dzimtenes ielā 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!