Foto: LETA
Saeimas opozīcijas pirms uzticības balsojuma izteiktā kritika par sociālajai jomai nepietiekami veltīto uzmanību valdības deklarācijā ir nepamatota, jo zem katra no septiņiem šīs sadaļas punktiem būs plašs darbības plāns, portālam "Delfi" uzsvēra jaunā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Vērtējot Valsts prezidenta Valda Zatlera aicinājumu jaunajiem ministriem izvēlēties vienu svarīgāko prioritāti savā nozarē, Jurševska atzina, ka labklājības nozarē tādas var nosaukt daudz vairāk.

Viņasprāt, ir jāturpina darbs pie reformām, kas nodrošinātu sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspēju. Savukārt nodarbinātības jomā jāsāk domāt par jauniem bezdarba novēršanas pasākumiem, jo krīzes laikā ieviestās īstermiņa aktivitātes, piemēram, "simtlatnieku" programma, nākamgad beigsies. Ministre sola strādāt pie alternatīvām pasākumu formām, kā vienu no iespējām pieļaujot ieviest "algotus sabiedriskos darbus".

Jurševska uzskata, ka varētu arī ieviest principu "nauda seko bezdarbniekam", kas līdzētu bezdarbnieku pārkvalifikācijā un profesionālajā izglītībā. Viņasprāt, būtu arī jāmaina sociālās drošības tīkla līdzekļu sadalījuma proporcija.

Ministre atzina, ka LM būs jārunā ar pašvaldībām par vietējo varu spēju izmaksāt maznodrošināto pabalstus. Tāpat Jurševska solīja turpināt dialogu ar sociālajiem partneriem - gan arodbiedrībām, gan darba devējiem.

Ministre norādīja, ka par sava biroja amatpersonām vēl neko nevar pateikt, taču nekādi "grandiozi plāni" izmaiņām ministrijā viņai neesot.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vairākums trešdien nobalsoja par Valda Dombrovska ("Vienotība") vadīto jauno valdību, ko veido "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Par šo valdību bija 63, bet pret - 35 deputāti.

Dombrovska jaunajā par septiņām ministrijām atbildēs "Vienotība", bet sešas ministrijas vadīs ZZS pārstāvji. "Vienotība" pārstāvēs Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš vienlaikus būs arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadīs iepriekšējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju vadīs Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS Veselības ministrijas vadību uzticēja SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārzdiņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīja iepriekšējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Jurševsku. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība uzticēta ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadība – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!