Foto: LETA

Straujākām reformām un Stambulas konvencijas ratificēšanai nepieciešama paplašināta koalīcija, uzskata partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV), piebilstot, ka politiskais spēks nesadarbosies ar smagos noziegumos apsūdzētām personām.

JV pārstāvji portālu "Delfi" informēja, ka partiju apvienības, kā arī partijas "Vienotība" valde un Saeimā pārstāvētā frakcija vienbalsīgi atbalsta Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) iniciēto sarunu uzsākšanu par iespējamu koalīcijas paplašināšanu.

Paziņojumā medijiem uzsvērts, ka JV vērtības ir nemainīgas – nacionāla, eiropeiska un demokrātiska Latvija, kuras sabiedrība būtu izglītota, vesela un droša par nākotni.

"Mēs stingri iestājamies par tiesiskumu, drošību, eiroatlantisko kursu, latviešu valodas statusa nostiprināšanu un iekļaujošu sabiedrību. Partiju apvienības ieskatā, tās ir pamatvērtības, uz kurām jābalstās valdības darbam un tās īstenotajai politikai. Iestāšanos par šīm vērtībām sagaidām arī no politiskajiem partneriem," teikts JV paziņojumā.

Tāpat politiskais spēks pauž - lai sekmīgi un daudz straujāk risinātu sabiedrībā aktuālus jautājumus, valdībai nepieciešams plašs atbalsts Saeimā, piemēram, darbaspēka pieejamības izaicinājumu risināšanai, skolu tīkla reformai, slimnīcu pakalpojuma tīkla sakārtošanai un obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai, kā arī iekļaujošas sabiedrības veicināšanai, kas ietver Satversmes tiesas lēmumu izpildi un Stambulas konvencijas ratificēšanu.

"JV ir gatava intensīvam darbam un sarunām par koalīcijas paplašināšanu. Ministru prezidents ir saņēmis pilnu valžu un frakcijas atbalstu uzsākt sarunas ar politiskajām partijām. Latvija ir tiesiska valsts, un JV nesadarbojas un nesadarbosies ar smagos noziegumos apsūdzētām personām, un stingri iestājas pret korupciju un valsts izzagšanu," pauž politiskajā spēkā.

Jau vēstīts, ka plaisas koalīcijā pastiprinājās līdz ar Valsts prezidenta vēlēšanām. Saeima par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, taču viņš tika ievēlēts tikai ar opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Progresīvo" balsīm un nesaņemot nekādu "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) atbalstu.

Prezidenta vēlēšanu iznākums politikas kuluāros radījis vispārēju pārliecību, ka valdībā gaidāmas pārmaiņas - vai nu paplašināsies esošās koalīcijas sastāvs vai pilnībā mainīsies valdība, piemēram, tiek pieļauts, ka JV, ZZS un "Progresīvie" varētu veidot turpmākās koalīcijas kodolu. Kariņš un JV jau ir sākuši sarunas ar AS un NA par koalīcijas paplašināšanu. AS un NA pret izmaiņām valdībā līdz šim paudušas noraidošu attieksmi.

Portāla "Delfi" rīcībā nonākusi neoficiāla informācija par jaunas koalīcijas izveidi, kurā ietilptu "Jaunā Vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija "Progresīvie".

No portāla "Delfi" rīcībā esošās neoficiālās informācijas izriet, ka jaunās valdības vadītājs būtu līdzšinējais finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), bet līdzšinējais premjers Krišjānis Kariņš (JV) ieņemtu ārlietu ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!