Kā iespējamo premjera amata kandidātu līdzšinējās valdības vadītājas Laimdotas Straujumas ("Vienotība") vietā kuluāros min viņas partijas biedru, pašreizējo iekšlietu ministru un satiksmes ministra pienākumu izpildītāju Rihardu Kozlovski, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Koalīcijas partneriem Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un Nacionālajai apvienībai (NA) nebūtu iebildumi pret Kozlovska kandidatūru premjera amatam.

Kaut arī iepriekš nākamās valdības Ministru prezidenta amatam tika apspriesta "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, šobrīd kļuvis skaidrs, ka viņai nav vienota atbalsta ne savā partijā, ne arī no koalīcijas partneriem - ZZS un NA.

Jau divas nedēļas iepriekš pie koalīcijas partneriem ir "zondēta attieksme", vai Kozlovskim būtu atbalsts no koalīcijas partneriem kļūšanai par premjerministru, neoficiāli norādīja koalīciju pārstāvošs politiķis.

Saeimas kuluāros tiek minēts, ka Āboltiņai varētu tikt piedāvāts iekšlietu ministra amats, gadījumā, ja Kozlovskis kļūtu par valdības vadītāju. Kā neoficiāli atzina koalīciju pārstāvošs deputāts, šāds scenārijs viņam šķiet loģisks, jo tādā gadījumā nebūtu nepieciešamas papildu izmaiņas valdībā. Tomēr nav skaidrs, vai pašu Āboltiņu tas apmierinātu, jo šādā gadījumā partijas līdere ieņemtu zemāku amatu par valdes locekli.

"Tāds salikums šķiet loģisks. Tikai paliek atklāts jautājums par satiksmes ministra amatu," teica avots Saeimā, piebilstot, ka iepriekš iespējamība scenārijam, ka Āboltiņa varētu kļūt par premjeri, bijusi diezgan liela, bet situāciju pilnībā izmainījuši viņas publiskie paziņojumi saistībā ar Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) svinīgo uzrunu 18.novembrī.

Ja Kozlovskis ieņemtu premjera amatu, lielākā daļa pārējo esošās valdības ministru varētu palikt savos amatos. Vienīgās neskaidrības šobrīd ir par Satiksmes ministriju. Joprojām tiek apspriesta iespēja koalīciju paplašināt šobrīd opozīcijā esošo Latvijas Reģionu apvienību, lai mazinātu NA ietekmi.

NA valdes sēdē trešdien nolēmusi, ka neatbalstīs Āboltiņu premjeres amatā. Vienlaikus partiju apvienības valdes sēdē tikusi apspriesta Kozlovska kandidatūra premjera amatam. "Kozlovska kandidatūra neizsauc pretreakciju, un tas ir arī tikai loģiski, ka "Vienotība" kā lielākā koalīcijas Saeimas frakcija virza premjeru," sacīja NA valdes loceklis.

Politiķi neoficiāli stāsta, ka par Straujumas demisiju partijas iekšienē jau panākta vienošanās, turklāt atkāpties no amata it kā esot piekritusi arī pati Straujuma. Tomēr reizē joprojām pastāvot iespēja, ka politiķe izlems turpināt vadīt Ministru kabinetu.

Ja Straujuma lemtu par labu demisijai, ar paziņojumu viņa varētu nākt klajā jau līdz sestdienai, kad notiks "Vienotības" kongress. Reizē tiek pieļauts, ka viņa varētu atkāpties no amata arī nākamnedēļ.

Savukārt pats Kozlovskis, komentējot jautājumu par iespēju ieņemt valdības vadītāja amatu, pavēstīja: "Šobrīd jautājums par jaunu premjera kandidātu nav aktuāls, jo esošā valdība strādā, ko publiski arī ir apliecinājis Valsts prezidents." Tāpat viņš norādīja, ka jautājums par citu premjera amata kandidātu arī "Vienotībā" nav skatīts, tāpēc izskanējušo informāciju komentēt nav iespējams.

Jau vēstīts, ka pēc Straujumas neuzticības izteikšanas partijas biedram satiksmes ministram Anrijam Matīsam politiskajos kuluāros aktualizējās sarunas par esošās valdības stabilitāti un tās iespējamo krišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!