Valdība konceptuāli atbalstījusi rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, un orientējoši sistēmas sagatavošanai sākotnēji 531 personas uzņemšanai nepieciešami 16 miljoni eiro.

Jāņem vērā, ka daļa no finansējuma būs ilgtermiņa ieguldījums un noderēs arī vēlāk, piemēram, tiks paplašināts centrs "Mucenieki", skaidroja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un uzsvēra, ka "patvēruma meklētāju jautājums nepazūdīs".

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus. Portāls "Delfi" apkopo informāciju par to, kā Latvija gatavosies patvēruma meklētāju uzņemšanai, un to, kam paredzēts finansējums.


Foto: AFP/Scanpix

Patvēruma meklētāju atlase sāksies ārpus Latvijas - Iekšlietu ministrijas amatpersonas dosies uz trešo valstu bēgļu nometnēm un kontaktpunktiem Itālijā un Grieķijā, iepazīsies ar patvēruma meklētāju dokumentiem un intervēs viņus.

Tāpat patvēruma meklētāji tiks informēti par Latvijas sociālās dzīves aspektiem, kultūru, valsts iekārtu, Latvijā dzīvojošām tautībām, reliģiju, likumiem, sodiem, tostarp to, ka aizliegta vardarbība pret sievieti, laulības pārkāpumu gadījumos neseko sankcijas, kā arī to, ka aizliegta vardarbība pret bērniem.

Personām arī tiks pastāstīts par Latvijas dabu - indīgajām dabas veltēm, dzīvniekiem, aukstumu.

Atlases vizītēm nepieciešami aptuveni 90,5 tūkstoši eiro 2016. gadā un 45,2 tūkstoši eiro 2017. gadā.


Foto: LETA

Finansējums nepieciešams arī pārsūtīto patvēruma meklētāju uzņemšanai starptautiskajā lidostā "Rīga" un nogādāšanai attiecīgajā vietā. Šim mērķim Valsts robežsardzei plānots iegādāties jaunus auto 266 tūkstošu eiro vērtībā, tāpat līdzekļi nepieciešami 25 amata vietu uzturēšanai.

Kopumā 2016. gadā robežsardzei radīsies papildu izdevumi 950,1 tūkstoša eiro apmērā, bet 2017. gadā un turpmāk - 653,9 tūkstošu eiro apmērā.


Foto: AFP/Scanpix

Lai pieņemtu lēmumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu patvēruma meklētāji tiks intervēti.

Tam Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) plānots izveidot 11 jaunas štata vietas, kam nepieciešami 217,8 tūkstoši eiro nākamgad un 207,9 tūkstoši eiro 2017. gadā. Vēl saistībā ar jaunu patvēruma meklētāju uzņemšanu PMLP izveidos piecas jaunas štata vietas patvēruma meklētāju izmitināšanai, kas prasīs 74,1 tūkstoti eiro gadā.

Tulkošanas pakalpojumi izmaksās attiecīgi 216,9 tūkstošus eiro un 202,5 tūkstošus eiro PMLP un 428,4 tūkstošus eiro un 215,4 tūkstošus eiro robežsardzei.


Foto: F64

Tā kā patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" kapacitāte nav pietiekama papildu patvēruma meklētāju uzņemšanai, tā telpas plānots pielāgot.

Ēkas remontam nākamgad nepieciešams 23,1 tūkstotis eiro, bet inventāra un pamatlīdzekļu iegādei - 103,8 tūkstoši eiro.

Papildus plānots pārbūvēt citas "Muceniekos" esošās ēkas un katlu māju, nodrošinot jaunas telpas patvēruma meklētāju izmitināšanai un un integrācijas pasākumu uzsākšanai. Tam nākamgad nepieciešami 1,78 miljoni eiro, savukārt 800 tūkstošus eiro izmaksās 800 kvadrātmetrus plaša multifunkcionālā centra būvniecība Mucenieku ciemā. Darbus plānots pabeigt līdz 2016. gada 1. augustam.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas skaidroto, centrā būs pieejamas telpas valodas apguvei un integrācijas pasākumiem, kā arī būs iespējams saņemt sociālā dienesta, bāriņtiesas, bibliotēkas, interešu izglītības, pirmskolas pieskatīšanas grupas u.c. pakalpojumus.

Mucenieku ciema sporta un atpūtas vides labiekārtošanai, tostarp sporta stadiona rekonstrukcijai paredzēts tērēt 300 tūkstošus eiro, un darbus plānots pabeigt līdz nākamā gada oktobrim.


Foto: DELFI

Aptuveni 2,6 miljoni eiro nepieciešami integrācijas plāna izstrādei, liecina valdībā skatītais plāns. Šim mērķim 2016. gadā nepieciešami 1,323 miljoni eiro, bet 2017. gadā - 1,279 miljoni eiro.

Plāns ietvers palīdzību nodarbinātības jautājumā un dzīvesvietas atrašanā, valodas un kultūras apmācību koordinēšanu, izglītības, pārkvalifikācijas nodrošināšanu, kā arī sociālā atbalsta nodrošināšanu, nevalstisko, reliģisko organizāciju un brīvprātīgo piesaistīšanu atbalsta sniegšanā. Tāpat iecerēts nodrošināt atgriezenisko saiti par integrācijas procesu.

Atbalstu integrācijas plāna ieviešanā katram bēglim vai ģimenei sniegs individuāls konsultants, mentors. Ja funkcija tiks uzticēta Kultūras ministrijai sadarbībā ar Labklājības ministriju, pašvaldībām u.c., tas izmaksās 284,6 tūkstošus eiro gadā - 2016. gadā 350 cilvēkiem plānots maksāt 813 eiro, bet 2017. gadā - 181 personai 1572 eiro.


Foto: LETA

Plānots, ka latviešu valodas mācības patvēruma meklētājiem tiks piedāvātas pirmos trīs mēnešus un šim procesam nepieciešami 110,5 tūkstoši eiro gadā.

Mācības paredzētas patvēruma meklētāju centrā.

Jāatgādina, ka Latvija par katru patvēruma meklētāju saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā, kas tiks izlietots iepriekš minēto pasākumu īstenošanai.

Rīcības plāns tiks precizēts līdz 20. oktobra valdības sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus, vēsta ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!