Foto: DELFI
Vēsturisks brīdis, līdzīgi kā Ļeņina statujas gāšana, portālam "Delfi" ceturtdien, 25. augustā, notiekošo obeliska demontāžu Rīgā, Pārdaugavā, raksturoja vairāki cilvēki, kuri netālu no notikuma vietas pulcējušies vērot šo procesu.

Vairāki cilvēki par strēles demontāžu bija uzzinājuši no medijiem. Šī vēsts viņus sasniegusi ap pulksten 11, un neilgi pēc tam viņi ieradušies vērot notiekošo.

Tāpat vairāki uzrunātie demontāžas procesa vērotāji uzskata, ka policijas ieviestie kustības un pulcēšanās ierobežojumi ir pārāk stingri, proti, šis notikums būtu jāsvin un cilvēkiem būtu jāļauj pulcēties arī uz ceļa braucamās daļas.

Daži cilvēki pauda uzskatu, ka labāk būtu, ja būtu precīzāka informācija par to, cikos tieši strēle kritīs, jo šobrīd "sanāk nīkt, kamēr nekas būtisks demontāžas procesā nenotiek".

Kā novēroja portāls "Delfi", ap pulksten 12 iepretim degvielas uzpildes stacijai "Virši" abās ielas pusēs bija sapulcējušies vairāki desmiti cilvēku katrā ielas pusē.

Policija mudināja cilvēkus nestāvēt uz ceļa braucamās daļas. Vairums sanākušo sastājās rindā pie Slokas ielas 10. tramvaja pieturas.

Cilvēki pulcējās arī Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā. Sanākušo skaits aizvien turpināja pieaugt – vairums no viņiem savā starpā sarunājās latviski. Nav novērojami nekādi konflikti atnākušo vidū, lielākā daļa notiekošo vēro ar pozitīvām emocijām.

Pieaugot vērotāju skaitam Uzvaras bulvāra labajā ielas pusē, blakus 10. tramvaja pieturai Slokas iela, policija pievērš vairāk uzmanības šai teritorijas daļai, dežurējot un arī laiku pa laikam aicinot nestāvēt pārāk tuvu ceļa braucamajai daļai.


Ap pulksten 12.30 policija slēdza transporta kustību Uzvaras parka apkārtnē. Pieminekļa obeliska drupināšana ceturtdien turpinās jau vairākas stundas.

Kā ziņots, 1991. gada 24. augustā tika gāzts bronzā atlietais Ļeņina piemineklis ar izstiepto roku, kas Rīgas centrā uz postamenta bija stāvējis kopš 1950.gada tolaik Ļeņina un Kirova tagad – Brīvības un Elizabetes –, ielas krustojumā.

Savukārt šīs nedēļas laikā pieminekļa kompleksā demontēti skulptūru ansambļi, kā arī pilnībā tika norobežota piekļuve piemineklim. Demontāžas process arī izraisīja protestus, kuros policija aizturēja kopumā 27 cilvēkus.

13. maijā Rīgas dome ārkārtas sēdē atbalstīja Pārdaugavā esošā tā dēvētā Uzvaras pieminekļa demontāžu. Objekta oficiālais nosaukums ir piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.

Gala lēmums par padomju režīma slavinošu pieminekļu demontāžu tika pieņemts 16. jūnijā, kad Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā.

Kopējās Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžas izmaksas ar pievienotās vērtības nodokli ir 2,13 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!