Foto: F64

Aptaujājot 562 pašvaldību vispārizglītojošās iestādes par tehnisko nodrošinājumu attālinātu mācību procesa īstenošanai, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) secinājusi, ka 1.-6. klašu skolēniem trūkst 28 415 datoru, portālu "Delfi" informēja LPS.

Jau vēstīts, ka šonedēļ attālinātas mācības īsteno arī 1.-4. klašu skolēni.

Kopumā LPS ieskatā kvalitatīvas izglītības nodrošināšanai attālināti nepieciešamas 86 896 datortehnikas vienības – 12 588 stacionārie datori, 20 561 planšete un 53 747 portatīvie datori.

No tiem 1.-6. klašu skolēniem būtu nepieciešami 20 275 portatīvie datori un 8140 planšetes, savukārt 7.-12. klašu skolēniem – 16 072 portatīvo datoru un 3646 planšešu. Lauku rajonos nepieciešamība pēc datortehnikas ir lielāka – kopumā 23,23% lauku skolu mazo klašu skolēniem ir nepieciešamība pēc portatīvā datora (Rīgas skolēniem – 14,81%), savukārt 7.-12. klašu skolēniem tā ir jau 24,23% (Rīgā – 16,18%).

Centrālās statistikas pārvaldes dati par iedzīvotāju skaitu Latvijas pilsētās liecina, ka, piemēram, Rēzeknē 2019. gadā dzīvoja 27 280 iedzīvotāji. Taču mazo klašu skolēnu, kam nav attālinātām mācībām domātas datortehnikas, ir par 1135 vairāk nekā Rēzeknes iedzīvotāju.

LPS norāda, ka pastāvošās situācijas rezultātā pieaug sociālekonomiskā ietekme uz skolēnu iespējām iegūt kvalitatīvu izglītību. "Daudziem skolēniem ir psiholoģisks diskomforts tāpēc, ka nav atbilstoša datora, tehnisku iespēju pieslēgties tiešsaistē kopā ar citiem klasesbiedriem, kā rezultātā pazeminās iespējas apgūt mācību programmu," norāda LPS pārstāve Liene Užule.

Arī pedagogiem trūkst tehniskā nodrošinājuma. Aptaujā, kuru LPS veica novembrī un decembrī, atklājās, ka pedagogiem nepieciešami 9214 portatīvie datori un 1527 planšetes.

Lai kvalitatīvu izglītošanu attālināti varētu nodrošināt skolās, būtu jānodrošina 9468 stacionārie datori, 8186 portatīvie datori un 7248 planšetes. Kā norāda LPS, stacionārie datori skolās ir nolietojušies un nav pilnvērtīgi izmantojami mācību procesā.

Arī Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) šobrīd ir uzsākusi asociācijas biedru aptaujāšanu par izglītības procesa organizēšanu katrā pašvaldībā un, uz to balstoties, sagatavos priekšlikumus Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kā arī citām iestādēm. Taču, kā norāda LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS), skolēnu un pedagogu nodrošinājums ar atbilstošām informācijas tehnoloģijām (dators ar tīmekļa kameru, mikrofonu) ir viena no būtiskākajām šobrīd apzinātajām problēmām.

Kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķini, līdz šim attālinātu mācību nodrošināšanai jau tērēti gandrīz 17 miljoni eiro. Par tiem ieviesta mācību programma "Tava klase", digitalizēts mācību saturs, nodrošināts atbalsts skolotājiem. 2021. gadā plānots ieviest platjoslas infrastruktūru "vidējā jūdze", nodrošinot skolas ar internetu, kā arī turpināt papildināt "Skola 2030" mācību programmas.

4,3 miljoni eiro tērēti viedierīču iegādei skolās, tādējādi pie 6200 datoriem tika 425 skolas. Katrai iestādei paredzētā portatīvo datoru skaita noteikšanā ņemts vērā izglītības iestādē esošais izglītojamo skaits 2020.gada 1.septembrī 7.- 12. klašu grupā. Taču pavasarī ministrija kopā ar sadarbības partneriem skolām piešķīra vēl 5000 viedierīces.

Pie viedierīcēm tika arī Valkas novads – pavasarī tika piešķirtas 35 viedierīces, bet rudenī – viena. Tagad, kad arī sākumskolu skolēni mācās attālināti, Valkas novads ir sagatavojis rīcības plānu.

Piemēram, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas mazo klašu skolēniem ir plānota viena tiešsaistes stunda dienā, uzdevumi tiek uzdoti, izmantojot "e-klasi" un citas mācību vietnes. "Ģimnāzijā kopumā visām klasēm ir ieplānoti dažādi tiešsaistes laiki, lai tie nesakristu vienlaicīgi. Šī prakse pielietota, jo var rasties situācijas, ka vienā ģimenē ir dažāda vecuma bērni, bet tikai viens dators," norāda pašvaldības pārstāvis Ivo Leitis.

Savukārt pagastu skolās tiek sagatavots nedēļas uzdevumu komplekts (darbu lapas), tas tiek pievests un nodots katram skolēnam, bet komunikācija notiek, izmantojot telefonsakarus, norāda Leitis.

Par to, kā citas skolas tiek galā ar attālināto mācību procesu, var lasīt šeit.

Jau vēstīts, ka šobrīd attālināti mācās visas klases, šobrīd noteiktā kārtība ir spēkā līdz 7. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!