Foto: DELFI
Pat 94, 95 un 99 procenti respondentu teikuši jāvārdu sava novada kā patstāvīgas teritorijas saglabāšanai – ar šādiem iedzīvotāju aptauju rezultātiem iepazīstina atsevišķas pašvaldības. Uz šīm vietējo cilvēku balsīm pašvaldības mēdz atsaukties arī debatēs ar nozares ministriju un Saeimas deputātiem. Taču jautājumiem, kā tieši notiek šīs aptaujas, vai tajās var piedalīties tikai vietējie un kā apkopo rezultātus, līdz šim nav veltīts pārāk daudz uzmanības.

Tādēļ portāls "Delfi" devās izbraukumā uz vienu no novadiem, kurā vēl notiek aptauja, veica žurnālista eksperimentu un secināja, ka balsot var ne tikai vietējie un ne tikai vienreiz.

Jau izskanējis, ka vairākums pašvaldību ir noskaņotas kritiski pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto novadu reformas plānu. Skaidru “nē” Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) biedri pateica 6. novembra domes sēdē, Saeimai paužot aicinājumu pirmajā lasījumā reformas likumprojektu neatbalstīt un to nodot atpakaļ valdībai labošanai.

Šī nav vienīgā pret reformu vērstā vietvaru reakcija. Piemēram, uz protestu pie Saeimas 7. novembrī pulcējās novadu reformas pretinieki, savukārt Ikšķiles novada pārstāvji ir lūguši Valsts prezidenta atbalstu.

Daļa pašvaldību ir lēmušas apkopot arī savu iedzīvotāju viedokli par novadu reformu. Tādas ir aptuveni 40, portālam "Delfi" atklāja LPS pārstāve Kristīne Kinča.

Eksperti norāda, ka vietvarām vajadzētu nodrošināt, lai aptauju rezultāti patiesi atspoguļotu iedzīvotāju viedokli un nepastāvētu iespējas nelabvēļiem un negodprātīgām personām ietekmēt aptauju rezultātu. Citādi pār apkopoto viedokli var krist pamatota šaubu ēna.

Engures novads ir viena no pašvaldībām, kur šobrīd notiek iedzīvotāju aptauja par novadu reformu. Žurnālistiskā eksperimentā "Delfi" izvēlējās Lapmežciema pagastu šajā novadā. Pagastā dzīvo aptuveni divarpus tūkstoši iedzīvotāji, novadā trīsreiz vairāk – septiņi tūkstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!