Šovakar LTV 1.kanālā pulksten 19:30 raidījumā “Vērtības. Viedokļi. Vērtējumi” arhitekts Andrejs Ģelzis un Rīgas domes Attīstības komitejas vadītājs Andris Ameriks – par to, kā risināt problēmu ar jaunu ēku būvniecību Rīgas vēsturiskajā centrā.
Uz valsts un pašvaldības nespēju aizliegt Rīgas vēsturiskajā centrā neiederīgas ēkas sabiedrība norādījusi ne reizi vien – gan tad, kad pie universālveikala “Centrs” Audēju ielā parādījās tā sauktā “metāla kaste”, gan kontekstā ar Kamarina nama būvniecību Rātslaukumā. Arī paša Rātsnama un Melngalvju nama atjaunošana bijusi diskutabla.

Taču šā gada sākumā trīs objekti – jau uzceltais Triangula bastions, projektētais Ķīpsalas “Saules akmens” un vēl iecerēs esošais Lielveikals vecās Rīdzenes ostas teritorijā – radījuši vēl nebijušu sabiedrības protestu pret veidu, kā pēdējā laikā notiek būvniecība Rīgas centrā.

Gaume, protams, nav tiesiska kategorija, tāpēc, lai meklētu risinājumu, jāaplūko virkne jautājumu, kas saistīti ar tiesiskām normām un iespēju tās apiet. Kāpēc likumā paredzētajai sabiedriskajai apspriešanai ir formāla loma? Kāpēc reāli nedarbojas savulaik pieņemtais Rīgas centra apbūves moratorijs? Cik lielas ir Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas iespējas ietekmēt būvniecības projektus? Kāpēc radusies situācija, kad iespējams sākotnēji apstiprināt vienu ēkas projektu, bet patiesībā uzcelt pilnīgi citādu?

DELFI lasītājiem atgādinām, ka jums iespējams pievienot atsauksmes šim rakstam, stāstot, ko jūs domājat par būvniecības sakārtošanu Rīgas vēsturiskajā centrā. Jūsu viedokļus centīsimies izmantot raidījumā. Tāpat arī ēterā prezentēsim DELFI lasītāju balsojuma rezultātus DELFI “Dienas jautājumā”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!