Foto: F64

Personu apliecinoša dokumenta Latvijā šobrīd nav 27 444 pilsoņiem un nepilsoņiem, portāls "Delfi" noskaidroja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Šis skaitlis ir nedaudz vairāk nekā iedzīvotāju Rēzeknē šā gada sākumā.

Kā informēja PMLP, Latvijā ir 23 452 pilsoņi, kuriem nav personu apliecinoša dokumenta. Ja to salīdzina ar iedzīvotājiem pilsētās, iznāk aptuveni viena Rēzekne.

Tāpat bez personu apliecinoša dokumenta ir 3 666 nepilsoņi. Pēc apjoma to varētu pielīdzināt Baldonei.

Kā paskaidroja PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe, tie ir Fizisko personu reģistrā iekļautie pilsoņi un nepilsoņi, kam līdz ceturtdienai, 22. septembrim, ir beidzies dokumentu derīguma termiņš un nav izņemti jauni. Tāpat viņa piebilda, ka pusei no šiem cilvēkiem personu apliecinoši dokumenti ir beigušies jau pirms 2019. gada 1. janvāra un līdz šim brīdim nav nomainīti. "Tātad tie ir cilvēki, kuri ilgstoši nenāk noformēt jaunus dokumentus," norādīja Puķe.

Jau iepriekš ziņots, ka 1. oktobrī notiks 14. Saeimas vēlēšanas, kurās šogad varēs piedalīties arī tie, kam personu apliecinoša dokumenta (pases vai ID kartes) derīguma termiņš būs beidzies Covid-19 pandēmijas laikā un garo rindu dēļ līdz vēlēšanām nebūs izdevies uztaisīt jaunu dokumentu. Uz personām, kurām pases vai ID kartes nav vispār, tas neattiecas.

Saeima jau otrdien, 30. augustā, pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz, ka Latvijas pilsoņi, kuriem personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, varēs piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Ar grozījumiem likumā noteikts, ka gadījumos, ja Latvijā izsniegtam Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai bezvalstnieka personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai jeb ID kartei – beidzies derīguma termiņš, sākot ar 2020. gada 1. martu, to varēs izmantot personas identificēšanai līdz 2023. gada 30. aprīlim, ja tas nav kļuvis nederīgs citu iemeslu dēļ, piemēram, ticis sabojāts vai mainījusies dokumentā ierakstītā informācija.

Personām, kurām pases un ID kartes derīguma termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, netiks piemērots sods.

Līdz 2022. gada 1. oktobrim derīguma termiņš būs beidzies 26 661 personu apliecinošam dokumentam, kura vietā šobrīd vēl nav saņemts jauns, liecināja ministrijas informācija augustā.

Likuma izmaiņas paredz, ka pase vai ID karte, kurai termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, būs uzskatāms par derīgu vēlētāja personu apliecinošu dokumentu arī Saeimas vēlēšanās. Šogad vēlēšanās tiks veikta elektroniskā vēlētāju uzskaite, kas ļaus pārliecināties, vai persona jau nav piedalījusies vēlēšanās citā iecirknī.

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 17. panta pirmā daļā noteikto par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta personām, kurām jābūt personu apliecinošam dokumentam, soda apmērs ir brīdinājums vai naudas sods līdz septiņām naudas soda vienībām, proti, 35 eiro.

Savukārt par personu apliecinoša dokumenta pazaudēšanu soda apmērs ir brīdinājums vai naudas sods līdz četrpadsmit naudas soda vienībām – 70 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!