Foto: Kadrs no video
Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisija otrdien "Saskaņas centra" frakcijas deputātam Nikolajam Kabanovam, par viņa publikācijām saistībā ar nesen notikušajiem dziesmu un deju svētkiem, piemērojusi rakstveida brīdinājumu, kas ir bargākais soda mērs par šādu nodarījumu, aģentūra BNS uzzināja komisijas sēdē.

Par rakstveida brīdinājumu tiks paziņots Saeimas sēdē un tas tiks publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas vēstnesis".

Pats Kabanovs komisijas lēmumu dēvēja kā netaisnīgu un politiski motivētu. “Publikācija ir objektīva un atbilst likumdošanai,” viņš paziņoa komisijas sēdē.

Pirms lēmuma pieņemšanas par brīdinājuma izteikšanu, pārējie komisijas deputāti pauda uzskatu, ka nepieciešams veidot mehānismu, lai šādu izteikumu vai publikāciju autoriem liegtu Saeimas deputāta mandātu. Deputāte Janīna Kursīte-Pakule uzsvēra, ka šāda publikācija var radīt tālāku agresiju, norādot, ka tā ir atklāta provokācija.

Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāts Kārlis Seržants savos izteikumos bija vēl skarbāks: “Jāveido mehānisms, lai tādus kā jūs[ar to domājot Kabanovu] ar spērienu pa pakaļu izlidinātu no Saeimas,” viņš teica.

Atbildot uz Seržanta teikto, Kabanovs atzina, ka par viņa izteikumiem ar iesniegumu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā viņš nevērsīsies, tomēr norādīja, ka gadījumos, kad ar līdzīgiem komentāriem nāk klājā, piemēram, Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputāti pauž līdzīgus uzskatus, pārējie parlamentārieši pret tiem ir daudz iecietīgāki.

Tāpat Kabanovs norādīja, ka viņa nolūks, veidojot publikāciju par dziesmu svētkiem, nebija izraisīt naidu. Viņš arī aicināja deputātus aizdomāties, vai viņi pašu izteikumi par to, kādi komentāri un izteikumi ir vai nav pieļaujami, būtiski neierobežo Satversmes 100.pantu, kas aizliedz cenzūru.

Kabanovs savā publikācijā 9.jūlijā "Maksla vmesto masla" ar apakšvirsrakstu "Krievi uz nacionālistiskas manifestācijas fona", Vispārējos latviešu dziesmu svētkus sauc par "nacionālistisku manifestāciju", tās dalībniekus - Nacionālo karavīru apvienības koristus - dēvē par Waffen SS 19. grenadieru divīzijas "muzikālo vadu". Latvijas Bankas kori Kabanovs saucis par dāsni finansētu "ofisa planktonu".

Iepriekš Kabanovs sodīts par grimasēm, izsaucieniem, skaļu košļāšanu un iespējamu atrašanos alkohola reibumā darba laikā, kā arī par deputāta zvēresta pārkāpumu, piedaloties parakstu vākšanā par referenduma ierosināšanu krievu valodas noteikšanai par otru valsts valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!