Foto: Saeimas administrācija

Lai gan vairāki žurnālisti un deputāti otrdien novērojuši, ka Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē deputāts Nikolajs Kabanovs ("Saskaņas centrs", SC) esot ieradies, iespējams, alkohola reibumā, viņš to noliedza.

Arī ne visi sēdē klātesošie deputāti sliecās apstiprināt šādus žurnālistu novērojumus.

Kabanovs deputātu un žurnālistu novērojumus, ka atradies alkohola reibumā, plaši nekomentēja un pārsvarā uz jautājumiem atbildēja ar jā vai nē. "Nekādā gadījumā," deputāts atbildēja uz jautājumu, vai bijis alkohola reibumā. Viņš ar skaidru nē atbildēja arī uz jautājumu, vai uz darbu nāk iereibis.

Deputāts domā, ka žurnālisti un citi parlamentārieši viņu apmelo, izplatot šādu informāciju. Deputāts ar nē atbildēja uz jautājumu, ko vajadzētu darīt tādos gadījumos, ja deputāts atnāk uz Saeimu piedzēries. Lūgts precizēt, ar ko domāts nē, deputāts atbildēja ar nē. Uz jautājumu, vai šādus gadījumus nevajadzētu izvērtēt Saeimas Ētikas komisijai, deputāts atkal atbildēja ar nē.

"Nē. Jā, jā," parlamentārietis nobeigumā atbildēja uz jautājumu, vai noliedz atsevišķu deputātu izplatīto informāciju par viņa atrašanos reibumā.

Saeimas deputātu Ētikas kodeksā teikts, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību un sabiedriskās vietās neuzturas alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC) ziņu aģentūrai BNS teica, ka komisija līdz šim nav saņēmusi nevienu iesniegumu par deputāta Kabanova ierašanos sēdē iespējamā reibuma stāvoklī. Orlovs atzina, ka šajā gadījumā viņš atturētos izteikt pārsteidzīgus spriedumus un arī ētikas komisija nesāks nekādu izmeklēšanu pēc savas iniciatīvas, ja netiks saņemts tam atbilstošs iesniegums.

"Ja autovadītāju pie stūres aptur it kā reibuma stāvoklī, viņam taču veic alkohola koncentrācijas testu izelpā. Kāpēc lai šajā gadījumā būtu jārīkojas citādi? Ja nav pieejami nekādi pierādījumi par to, ka Kabanova kungs tiešām ir bijis reibuma stāvoklī sēdes laikā, nekāda izvērtēšana nav iespējama," savu viedokli izklāstīja Orlovs.

Apakškomisijas sekretāre Ingūna Rībena ("Vienotība") apstiprināja, ka Kabanovs tiešām varētu būt ieradies uz sēdi alkohola reibumā.

Savukārt deputāts Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība) norādīja, ka ārējie novērojumi Kabanova uzvedībā liecinājuši par to, ka viņš varētu būt lietojis alkoholu, bet atturējās skaidri apstiprināt šo faktu, jo sēdējis pārāk tālu no Kabanova.

No Kabanova salīdzinoši netālu sēdošais neatkarīgais deputāts Jānis Upenieks aģentūrai BNS pastāstīja, ka viņam esot bijušas aizdomas par Kabanova iespējamo reibumu, taču viņš neesot guvis pamatīgu apstiprinājumu šādai pārliecībai. Tāpēc Upenieks apgalvoja, ka gatavojas trešdien šo situāciju apspriest ar Kabanovam attiecīgajā brīdī tuvāk sēdējušajiem kolēģiem.

2003.gadā medijos parādījās informācija par deputāta Kabanova necienīgo uzvedību toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas inaugurācijas ballē, proti, viņš slaucījis sviedrus prezidentes standarta stūrī. Deputāts Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas sēdē paskaidroja, ka mediju interpretācija neatbilstot patiesībai, un nodēvēja to par "avīžu pīli". Deputāts toreiz uzsvēra, ka viņa uzvedība ballē ir pārprasta, jo viņš patriotisku jūtu vadīts esot skūpstījis karogu, nevis slaucījis tajā sviedrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!