Foto: LETA

Deputāts Nikolajs Kabanovs (SC), kura publikācijas par Dziesmu svētkiem dēļ nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vērsusies pie ģenerālprokurora un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas, viņam veltītos pārmetumus uzskata par nepamatotiem.

Kabanovs aģentūrai LETA uzsvēra, ka publikācijā pēc XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem nav atspoguļoti nepatiesi fakti. "Teksts ir juridiski korekts. Ja kādam nepatīk tonis, tas ir gaumes jautājums," piebilda parlamentārietis.

Deputāts norādīja, ka šogad viņš ir diezgan aktīvs - prezentējis dokumentālo filmu par Otro pasaules karu un savu grāmatu "Padomju Latvijas noslēpumi. No LKP CK arhīviem". Līdz ar to, pēc viņa domām, nacionālās apvienības pārstāvji "grib atriebties", tāpēc šāda rīcība Kabanovu nepārsteidz.

Taujāts, vai viņam nevajadzētu mēģināt izvairīties no ētikas pārkāpumiem, ņemot vērā, ka šajā Saeimas sasaukumā jau vairākas reizes sodīts par tiem, Kabanovs atbildēja - VL-TB/LNNK pārstāvju nacionālās jūtas varētu tikt aizskartas, pat viņam vienkārši elpojot Latvijas gaisu. "Kā es varu izvairīties?" ar pretjautājumu atbildēja deputāts, piebilstot, ka Ētikas komisija tiek izmantota kā instruments pret politiskajiem oponentiem. Pēc Kabanova domām, Ētikas komisijas sēdēs gan būtu jādiskutē par aktuāliem jautājumiem, piemēram, par gadījumiem, kad deputāti neapmeklē sēdes u.tml.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš nosūtījuši iesniegumu ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, kurā lūdz sākt kriminālprocesu pret Kabanovu saistībā ar viņa publikāciju.

Nacionālā apvienība Kabanova publikāciju laikrakstā "Vesti Segodnja" vērtē kā aizskarošu visai Latvijas tautai, aģentūru LETA informēja VL-TB/LNNK preses sekretāre Laila Ozoliņa. Savukārt rakstā lietotie izteiksmes līdzekļi "nepārprotami veicina rasistisku naidu starp divām etniskajām grupām - krievu un latviešu tautības iedzīvotājiem", uzskata nacionālās apvienības pārstāvji, piebilstot, ka Kabanova izteiksmes veids ir uzskatāms par naida kurināšanu.

Laikrakstā "Vesti Segodnja" Kabanovs savā publikācijā ar apakšvirsrakstu "Krievi uz nacionālistiskas manifestācijas fona" Dziesmu svētkus sauc par "nacionālistisku manifestāciju", tās dalībniekus - Nacionālo karavīru apvienības koristus - dēvē par "Waffen SS 19.grenadieru divīzijas muzikālo vadu", savukārt Latvijas Bankas kori Kabanovs nosaucis par dāsni finansētu "ofisa planktonu", norāda VL-TB/LNNK.

Arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izskatīs Raivja Dzintara iesniegumu par Kabanova pausto viedokli šajā publikācijā.

Kā ziņots, šīs Saeimas sasaukuma laikā Ētikas komisija jau izskatīja vairākus iesniegumus saistībā ar Kabanova rīcību. Vienreiz komisija atzina, ka Kabanovs, parakstoties par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, nav ievērojis svinīgo solījumu (zvērestu) un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu. Vēlreiz Kabanovs tika sodīts par viņa izturēšanos un iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Abos šajos gadījumos komisija nolēma Kabanovam piemērot Saeimas Kārtības rullī paredzēto augstāko soda mēru - izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!