Foto: Kadrs no video

Deputātam Nikolajam Kabanovam ("Saskaņas centrs") Saeimas sēdes laikā ceturtdien tiks nolasīts brīdinājums par vairākiem ētikas kodeksa pārkāpumiem, kas izriet no viņa uzvedības apakškomisijā, – grimasēm, izsaucieniem un skaļu košļāšanu, liecina parlamenta sēdes darba kārtība.

Lieta pret Kabanovu tika ierosināta, kad radās aizdomas, ka darba laikā viņš atradies reibumā. To gan nebija iespējas pierādīt, jo lūgumu izvērtēt Kabanova izturēšanos Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saņēma nākamajā dienā. Taču komisija nolēma, ka Kabanovs pārkāpis trīs deputāta ētikas kodeksa punktus, piespriežot bargāko iespējamo sodu – mutvārdu brīdinājumu no Saeimas tribīnes un publikāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Komisija noskaidrojusi, ka apakškomisijas sēdē Kabanovs vairākas reizes cēla roku un sauca: "Nošaut!" Komisija šādu izteicienu interpretējusi kā izaicinājumu uz pretlikumīgu darbību un vardarbību. Tāpat komisija noskaidrojusi, ka deputāts sēdes laikā skaļi košļājis košļājamo gumiju un taisījis Saeimas deputāta ētikas normām nepiedienīgas grimases, kas tiek vērtēta kā deputātam nepiedienīga rīcība.

"Komisija noskaidrojusi, ka deputāts Kabanovs apakškomisijas sēdes laikā skaļi košļājis košļājamo gumiju un taisījis Saeimas deputāta ētikas normām nepiedienīgas grimases. Komisija uzskata to par amata rupju nolaidību un Saeimas deputāta ētikas kodeksa rupju pārkāpumu," sacīts lēmumā.

Kabanovs pārkāpis ētikas kodeksa septīto punktu, kas noteic, ka "deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus". Komisija atzinusi, ka Kabanovs pārkāpis arī 14.punktu, kas noteic, ka "deputāts Saeimā uzturas darba videi piemērotā apģērbā un pienācīgā izskatā, sabiedriskās vietās deputāts neuzturas alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā vai klaji nepiedienīgā izskatā". Pārkāpts arī 20.punkts – "savā personiskajā dzīvē deputāts nedara neko tādu, kas grautu Saeimas prestižu vai radītu šaubas par viņa spēju godprātīgi veikt deputāta pienākumus".

Jau ziņots, ka pārkāpumi notikuši Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās apakškomisijas sēdē, kad tika izskatīts jautājums par Rīgas 40.vidusskolas skolotāja Vladislava Rafaļska atbilstību ieņemamajam amatam saistībā ar viņa izteikumiem par nelojalitāti Latvijas valstij.

Tā jau būs otrā reize gada laikā, kad Kabanovam par Saeimas Kārtības ruļļa pārkāpumiem piespriests bargākais sods, – pērn decembrī deputātam no Saeimas tribīnes tika nolasīts un "Latvijas Vēstnesī" publicēts brīdinājums par deputāta zvēresta pārkāpumu, piedaloties parakstu vākšanā par referenduma ierosināšanu krievu valodas noteikšanai par otru valsts valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!