Foto: LETA

Kādam no politiskajiem spēkiem Latvijā lojāls ir tikai katrs piektais pilsonis, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad martā iedzīvotājiem tika lūgts vērtēt, pie kuras no pilsoņu grupām viņi pieder. 19% aptaujāto atzina, ka viņi nemitīgi atbalsta vienu un to pašu politisko spēku, jo patīk šīs partijas ideoloģija, paustās idejas vai līderi. Šādu viedokli paudušo iedzīvotāju īpatsvars kopš 2013. gada sarucis par septiņiem procentpunktiem.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš mikroblogošanas vietnē "Twitter" paudis secinājumu, ka kopš 2013. gada politiskajām partijām lojālo vēlētāju īpatsvars visu balsstiesīgo vidū ir samazinājies no 26% līdz 19%, kas nozīmē, ka patlaban tikai apmēram katrs piektais balsstiesīgais apgalvo, ka ir lojāls pret kādu no partijām.

Aptuveni katrs trešais jeb 33% respondentu atzina, ka mēdz mainīt savas politiskās simpātijas, balsojot par partijām, kuras šķiet simpātiskas. Šādu pilsoņu īpatsvars kopš 2013. gada pieaudzis par četriem procentpunktiem.

Nemainīga palikusi to iedzīvotāju daļa, kas neko labu negaida ne no vienas partijas, savu izvēli izdarot pēc "mazākā ļaunuma" principa, proti, balsojot par partiju, kura, viņuprāt, sabiedrībai izdarīs vismazāk ļauna. Šādi rīkojas 26% aptaujāto.

Savukārt vēl 22% respondentu šogad atzina, ka nepieskaita sevi ne pie vienas no minētajām grupām, jo tostarp nemēdz piedalīties vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!