Foto: Shutterstock
Jau pirmajā jaunā mācību gada nedēļā kādas izglītības iestādes skolēnam Latvijā atklāta Covd-19 infekcija. Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) gan neatklāj par kuru skolu ir runa, pirmdienas, 7. septembra, vakarā vēsta TV3 ziņas.

SPKC pārstāve Ilze Arāja TV3 ziņām apstiprināja, ka pagājušajā nedēļā saņemta ziņa par vienu saslimušu skolēnu.

“Tika noteiktas tuvākās kontaktpersonas izglītības iestādē – tie bija trīs pedagogi un 14 klasesbiedri, visiem ir noteikta mājas karantīna un viņi atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā,” atklāj SPKC pārstāve.

Vienlaikus skolai epidemiologi snieguši rekomendācijas tālākai darbībai un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Jau vēstīts, ka 2020./2021. gadā mācības plānotas trīs līmeņos. A jeb klātienes modelis paredz, ka mācības notiek klātienē, ja skola var nodrošināt visas epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram, distancēšanos, higiēnu, veselības stāvokļa uzraudzību, attiecīgu skolēnu plūsmu. Vienlaikus var tikt izmantoti attālinātā mācību procesa elementi 7.- 12. klasēm, proti, 20% mācību laika var tikt organizēts šādi. Tomēr 1.- 6. klasei šāda iespēja nav paredzēta.

B modelis paredz daļēji attālinātas mācības, ja skola nevar nodrošināt visas epidemioloģiskās drošības prasības. Šādā gadījumā mācības norisinātos gan izglītības iestādes telpās, gan attālināti. Arī šajā gadījumā izņēmums ir 1.- 6. klase, kur mācības notiktu tikai klātienē. Tikmēr 7.-12. klasē 40-60% mācību varētu notikt skolā un tikpat attālināti. Profesionālās izglītības iestādēs tie būtu 60-80% mācību skolā un 20-40% attālināti.

C modelis nosaka, ka mācības notiek tikai attālināti un visām klasēm. Tas tiktu īstenots gadījumā, ja skolā ir konstatēta inficēšanās vai saslimstība ar Covid-19, kā arī tad, ja valstī noteikti obligāti pretepidēmijas pasākumi.

Sīkāk par mācību procesa organizēšanu lasāms IZM mājaslapā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!