Foto: LETA
Ja vecāki nevar savienot darbu ar bērnu pieskatīšanu, bērns var apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi ārkārtējās situācijas laikā, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Jau ziņots, ka no ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 14. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde jeb stingri iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi, lai būtiski bremzētu Covid-19 infekcijas izplatību, mazinātu slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvības. Ierobežojumi attiecas uz daudzām jomām, tostarp izglītību.

Ierobežojumi attiecas arī uz pirmsskolas vecuma bērniem. Ministru kabineta izplatītajā informācijā lasāms, ka "visu mājsēdes laiku pirmsskolas izglītības iestādes būs atvērtas, vienlaikus vecākiem jāapsver epidemioloģiskie riski un jāved bērni uz bērnudārzu tikai absolūtas nepieciešamības gadījumos". Savukārt IZM mājaslapā rakstīts, ka "pirmsskolas izglītības programmu apguve (arī starptautisko izglītības programmu apguve atbilstošā vecuma grupā) turpinās klātienē dežūrgrupās tiem bērniem, kuru vecāki vai likumiskie pārstāvji nevar strādāt attālināti un nodrošināt bērna uzraudzību mājās".

Institūciju sniegtā informācija samulsinājusi vecākus, radot neskaidrību, kuros gadījumos bērnudārzniekus var vest uz pirmsskolas izglītības iestādi. Portāls "Delfi" vērsās pie IZM ar lūgumu precizēt, kuros gadījumos vecāki var vest savas atvases uz bērnudārziem.

Lai gan mājsēdes laikā bērns ir jāpieskata mājās, Ministru kabineta rīkojums paredz, ka "vecāku darba un sadzīves apstākļi ģimenē var apgrūtināt bērna pieskatīšanu vai padarīt to neiespējamu mājsēdes laikā, kad spēkā daudz un dažādi ierobežojumi". Tieši rēķinoties ar šādiem gadījumiem, bērnudārzi turpina strādāt klātienē, turpina IZM.

Kā liecina IZM mājaslapā publicētā informācija, ņemot vērā, ka laika periodā līdz 14. novembrim daļa ģimeņu varēs nodrošināt pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanu mājās, iespējams mazāks izglītojamo skaits grupās – šādos gadījumos pieļaujama to apvienošana vienas izglītības iestādes ietvaros, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas sastāva nemainību.

Lai optimizētu grupu skaitu, pirmsskolas izglītības iestāde var apzināt bērnu vecākus, lai noskaidrotu iespējas nevest bērnu uz bērnudārzu līdz 14.novembrim, taču izglītības iestādes vadībai nav tiesību pieprasīt apliecinājumus par to, ka bērna likumiska pārstāvis kāda iemesla dēļ nevar nodrošināt bērna uzraudzību mājās.

Pirmsskolas izglītības iestādei jāsniedz atbalsts tiem obligātās pirmsskolas izglītības vecumā esošajiem bērniem, kuri mācīsies attālināti, piemēram, nosūtot uzdevumus pildīšanai mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!