Foto: LETA

Kādreizējais Rīgas Latviešu biedrības (RLB) priekšsēdētājs un Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais ("Vienotība"), kuram pērn jaunā biedrības valde apturēja biedra tiesības, ar domes lēmumu izslēgts no RLB, pastāstīja biedrības valdes locekle Lauma Celma.

"Jā, viņš ir izslēgts no biedrības biedru saraksta, ņemot vērā veikto auditu atzinumus, revīzijas komisijas atzinumus, pamatojoties gan uz biedrību likuma pantiem, gan mūsu statūtu punktiem," teica Celma.

Čaklā biedra tiesības decembrī tika apturētas ar pamatojumu, ka viņš novedis RLB līdz bankrota slieksnim, vēloties īstenot ieceri par hosteli biedrības sētas mājā.

Aģentūrai BNS Čaklais šo jautājumu komentēt atteicās, norādot, ka viss skaidrojums pieejams rakstveidā viņa mājaslapā.

Tur Čaklais klāsta, ka februārī RLB kopsapulci lūdzis lemt par viņa biedra tiesību atjaunošanu, taču kopsapulce viņa iesniegumu pēc būtības nav izskatījusi.

Bijušais RLB valdes priekšsēdētājs uzaicināts uz 18.aprīļa RLB domes sēdi risināt jautājumu par viņa turpmāko darbību biedrībā. "Konstruktīva risināšana tā arī nesanāca, jo ierodoties tapa skaidrs – te viss jau ir izlemts. "Dodiet tik cilvēku, pantu atradīsim!" – bija arī šā pasākuma vadmotīvs. Un tātad – ar nepieciešamo balsu skaitu Ingmārs Čaklais no Rīgas Latviešu biedrības ir atskaitīts," savā mājaslapā raksta Čaklais.

"Visu šo darbību kontekstā pozitīvs ir fakts, ka pirmo reizi RLB dome bija formulējusi "pārmetumus", kas kalpoja par "iemeslu" manu biedra tiesību apturēšanai un nu jau arī izslēgšanai. Tiesa gan, rakstveida dokumentu domes sēdē es nesaņēmu. Taču ceru, ka tādu man izsniegs, jo no dzirdētā jau tagad varu apgalvot, ka daļa domes sēdes vadītāja – biedra [Aivara] Smagara – nosaukto, it kā manis izdarīto pārkāpumu ir "safabricēti", neprecīzi un vispārēji, kas tieši man nevar būt adresēti," vēsta bijušais biedrības vadītājs.

Pēc RLB domes lēmuma saņemšanas rakstveidā viņš lemšot "par savu tiesību tālāku realizāciju".

Jau vēstīts, ka RLB dome pērn decembrī nolēma uz pusgadu apturēt bijušā biedrības priekšsēdētāja, Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā biedra tiesības. Pret to neiebilda neviens biedrs. Tika nolemts arī izvērtēt Čaklā līdzšinējo darbību.

RLB priekšsēdētāja vietnieks Aivars Smagars toreiz uzsvēra, ka Čaklais, vadot RLB, novedis biedrību līdz bankrota slieksnim un, vēloties īstenot ieceri par hosteli, ir iznīcinājis vēsturiskās ēkas sastāvdaļu, kā arī iecerei neesot bijis biznesa plāna un nepieciešamās atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!