Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien atzina, ka deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") savos izteikumos par parlamentārieti Valdi Kalnozolu (ZZS) pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksu.

Saeimas komisija trešdien skatīja deputāta Kalnozola iesniegumu, kurā viņš lūdza izvērtēt Kaimiņa iespējamos ētikas kodeksa pārkāpumus, debatējot no Saeimas tribīnes. Ētikas komisijas vairākums saskatīja ētikas pārkāpumus Kaimiņa rīcībā.

Komisija nolēma rosināt Saeimu izslēgt deputātu Kaimiņu uz vienu Saeimas sēdi. Tas ir pirmais gadījums, kad Saeimas deputātam tiek piemērots šāds sods, kas ir viens no bargākajiem, ko iespējams piemērot deputātam.

Komisijā piedalījās arī deputāta sieva Kristīne Kalnozola. Viņa vērsās pie Kaimiņa, norādot, ka deputāts vistiešākajā veidā viņu aizskāris. Kalnozola sieva aicināja deputātu atsaukt savus izteikumus.

Savukārt Kaimiņš savu uzrunu sāka ar atgādinājumu, ka pērn no Kalnozola "Facebook" profila rakstīti aizvainojoši komentāri.

"Piedod, ja velies šādu atbildi tad saņem. Mazvērtības kompleksu mocītais puišeli, ja būtu kaut cik zinoš tad 1. zinatu ka tagad aprit gads kopš es esmu deputats. 2. Dalbajob, ja būtu kaut cik pratiņš, tad zinatu ka mans prāts, enerģija, gribaspeks, neatlaidība, darbs nesis Latvijai miljoniem LATU nodoklos 3. Gailīti no sešinieku rindas, tas kas tuvak parašai , ja kaut cik nebūtu slinkums paiinterseties, tad zinatu, ka deputāts Kalnozols savu pienakumu tonakt veica krietni apzinīgak kā viss labak apmaksatais Latvijas aktieris, kurs tonakt pats īsti nesaparata ko dara dažubrīd," pie kāda no lietotāja ierakstiem sociālajā tīklā "Facebook" Kalnozola rakstīto sēdē citēja Kaimiņš. (Aut. – citāts atstāts oriģinālrakstībā.)

Iepriekš komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) portālam "Delfi" skaidroja, ka šis nav pirmais gadījums, kad deputātu darbība interneta vidē izsaukusi sabiedrības kritiku. Taču Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nenodarbojas ar izmeklēšanu, līdz ar to komisijas spēkos nav pārbaudīt, vai konkrētie ieraksti ir pašu deputātu rakstīti.

Līdz ar to deputātam vispirms pašam ir jāatzīst, ka rakstītais tiešām ir viņa teksts, lai Ētikas komisija varētu vērtēt iespējamo pārkāpumu, iepriekš skaidroja Orlovs. To komisijai atgādināja Kaimiņš, piebilstot, ka Kalnozols trešdienas sēdē atzinis, ka tas ir viņa ieraksts.

Tāpat deputāts Kaimiņš komisijā skaidroja, ka viņa izteikumi, pret kuriem Kalnozols un viņa sieva iebilst, ir deputāta personīgais viedoklis.

Sēde tālāk turpinājās savstarpējos apvainojumos. Deputāti viens otram pārmeta attieksmi pret sievietēm. Kalnozols atgādināja, ka Kaimiņš vērsies pret žurnālisti Ingu Spriņģi, savukārt Kaimiņš atgādināja Kalnozolam, ka viņš regulāri, debatējot no tribīnes, vēršas pret sievietēm – tiesnesēm.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA) diskusiju laikā sacīja, ka parlamentārietis Kalnozols "mīl slēpties aiz sieviešu brunčiem". Brīvers aicināja deputātu padomāt, "vai tas ir vīrieša cienīgi".

Vēstīts, ka janvāra sākumā deputāts Kalnozols vērsās Saeimas komisijā ar lūgumu izvērtēt "Kaimiņa paustos uzsaukumus adresētus citiem tautas priekšstāvjiem un Latvijas sabiedrības locekļiem no Saeimas tribīnes, tai skaitā 2017. gada 16. novembra un 2017. gada 7. decembra sēdēs".

"Kopš brīža, kad Artuss Kaimiņš ir kļuvis par Saeimas deputātu, viņš neskaitāmas reizes aizvainojoši un neētiski izteicies par mani un citiem kolēģiem," savā iesniegumā komisijai rakstījis Kalnozols.

Viņš norāda, ka 16. novembra un 7. decembra sēdēs Kaimiņš vērsies pie Kalnozola ar vairākiem personiski aizskarošiem un apvainojošiem uzsaucieniem: "Kad pēdējo reizi savu sievu siti?", "Aizej pie ārsta, ja gribas!", "Tu nodarbojies ar emocionālo vardarbību šeit!", "Tu esi slims!", "Un es saprastu, Valdi Kalnozol, manuprāt, jūs tiešām esat traks!"

Kalnozols norāda, ka Kaimiņa uzsaukumi bijuši gan personīgi, gan viņa ģimeni aizskaroši, tāpēc viņš lūdz izvērtēt iesniegumu ne tikai par viņa personīgo aizskaršanu un apvainojumu, bet arī par Kalnozola sievas un bērnu aizskaršanu.

"Šāda veida uzvedība un personīgi aizskarošu apgalvojumu izteikšana pret mani un pārējiem Saeimas kolēģiem no deputāta Kaimiņa puses jau ir izveidojusies par normālu ikdienas praksi, savukārt brīdī, kad deputāts pārkāpj jebkādas "sarkanās līnijas" un sāk aizskart parlamentāriešu ģimenes locekļus un bērnus, tas ir jāaptur un par to jāsoda nekavējoties!" uzsvēris deputāts.

"Kaimiņa kungs mani apvainoja kriminālnoziegumā – fiziskā vardarbībā pret sievu, kas neatbilst patiesībai," paudis deputāts, "Kopsakarā šāds apgalvojums netiešā veidā arī norāda uz emocionālo un fizisko vardarbību pret maniem bērniem, jo mēs ar sievu dzīvojam pilnvērtīgā ģimenē, tādā veidā pakļaujot bērnus vardarbības riskam."

Kalnozols iepriekš aicināja ētikas komisiju izvērtēt Kaimiņa uzsaukumu atbilstību Saeimas deputātu ētikas kodeksam, saukt Kaimiņu pie atbildības par pārkāpumiem, nosakot augstāko soda mēru, un veicināt, lai deputāts publiski atsauc savus apgalvojumus, atvainojoties Kalnozolam, viņa sievai un viņu bērniem.

Ziņots, ka 16. novembrī, debatējot par grozījumiem Bērnu tiesību aizsardzības likumā, Kalnozols apgalvoja, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir vardarbīgi pret saviem bērniem, neļaujot bērniem izaugt kopā ar abiem bioloģiskajiem vecākiem.

Viņš pauda, ka likums, kurā paredzēts sods par fizisku vardarbību, vēršas pārsvarā pret tēviem. "Tāpēc, ka policija teiks, ka ir ļoti daudz iesniegumu, ka tēvi ir vardarbīgi. Bet kāpēc tas tā ir? Tāpēc, ka pie mums ir pieņemts tāds "a priori" tēva tēls: viņš ir vardarbīgs, [bet] sieviete nav vardarbīga. Un tad, kad tēvs aiziet, iesniedz iesniegumu tiesā, ka sieviete ir bijusi vardarbīga, tad uz viņu skatās kā uz idiotu – ko tu te dari?" situāciju raksturoja deputāts.

Reaģējot uz Kalnozola sacīto, tribīnē kāpa deputāts Kaimiņš: "Klau, nu šitais ir nenormāli, ar ko tu nodarbojies tagad. Mēs runājam par Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par darbiniekiem tajos bērnunamos. Par ko tu runā visu laiku?! Ko tu te lien virsū, nu? Apsēdies, nomierinies! Aizej pie ārsta, ja gribas!"

Savas uzrunas izskaņā Kaimiņš uzsauca Kalnozolam: "Tu nodarbojies ar emocionālo vardarbību šeit!" Tas tika uzņemts ar deputātu aplausiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!