Foto: DELFI
Latvijas Televīzijas raidījuma "de facto" rīcībā nonākušas politiķa Artusa Kaimiņa (KPV LV) ierakstītas telefonsarunas, kurās Aldis Gobzems mudina deputātu Saeimā sastrādāties ar blēžiem, aprunā Kaimiņa elektorātu, bet pats Kaimiņš no Rūdolfa Meroni uzņēmuma darbinieka prasa naudu.

Dienu pirms Kaimiņa ievēlēšanas Saeimā no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) saraksta starp topošo politiķi un advokātu Gobzemu notikusi šāda saruna:

Kaimiņš: Ar ko tad lai es vienojos? Viņi [LRA] grib vienoties ar nacionālajiem.
Gobzems: Vienalga. Lai viņi vienojas ar nacionālajiem arī.
Kaimiņš: Bet ko tad man darīt? Man jāpaceļ cepure tādā gadījumā.
Gobzems: Kāpēc tev jāpaceļ cepure?
Kaimiņš: Bet ja viņi sāks draudzēties ar nacionālajiem?
Gobzems: Bet nav jau citi varianti. Vienīgais reālais variants ir draudzēties ar nacionālajiem un "Vienotību". Un vēl "zaļie zemnieki".
Kaimiņš: Bet kā es ar Lembergu varu draudzēties?
Gobzems: (...) Koalīcijā ta jāiet. Tad jau nav jēgas, tev vajag tikt varā iekšā.
Kaimiņš: Man nepatīk, es varētu viņiem visiem tikai uzšaut pa seju.
Gobzems: Nav jau citu variantu.
Kaimiņš: Kaut kā zūd viss tas uzstādījums, b**ģ.
Gobzems: Nepazūd nekāds uzstādījums. Es tev saku, tu vienkārši pakāsīsi visu labo, kas ir izdarīts (...) Tev jāiemācās sastrādāties, arī ar blēžiem.
Kaimiņš: Vienīgais blēdis, ar ko es esmu sastrādājies, esi tu.

Kaimiņš gan "de facto" norāda, ka Gobzems nekad viņu nav mudinājis sastrādāties ar varas partijām. "Es nezinu, no kurienes jums ir šāda informācija, ka Aldis Gobzems man ieteicis strādāt ar šādām vai tādām partijām. Tas neatbilst patiesībai," raidījumam teica Kaimiņš.

Arī Gobzems pauda, ka nav jaunajam politiķim izteicis aicinājumus iet koalīcijā. ""Es viņu nekur neesmu aicinājis. Man nebija domas tajā laikā par politiku kā par varas pārņemšanas mehānismu," pauda partijas "KPV LV" premjera amata kandidāts Gobzems.

Tajā pašā noplūdušajā sarunā Gobzems arī nāk klajā ar atklāsmi, ka Kaimiņa vēlētājiem nekādas pārmaiņas nav vajadzīgas:

Gobzems: Man arī likās, ka cilvēkiem baigi vajag izmaiņas. Nav tā. Tā visa ir ilūzija, nevajag viņiem neko. Viņiem vienīgais sestdien ir piedzerties un ka viņiem ir kotlete. Vairāk viņiem neko nevajag.
Kaimiņš: Tā ir taisnība. Kotlete un "aļķītis".
Gobzems: Arī tavam elektorātam.
Kaimiņš: Tur vēl smieklu deva nāk klāt, ka Kaimiņš sasmīdinās.

Naktī pirms politiķa Aināra Šlesera iztaujāšanas raidījumā "Suņa būda" Gobzems atklāja, ka Šlesera partiju "Vienoti Latvijai" pirms tam "Saskaņas" politiķis Jānis Urbanovičs piedāvājis pašam Gobzemam startam 2013. gada Rīgas domes vēlēšanās.

Gobzems raidījumam apstiprināja, ka vienu reizi ir ticies ar Urbanoviču. "Man ir bijušas dažādas sarunas par pievienošanos dažādām partijām, un tas iemesls ir tāds, ka es spēcīga personība esmu." Gobzems "de facto" neatklāj, kāpēc ar Urbanoviču neesot vienojies.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Urbanovičs atminas, ka, uzrunājot Gobzemu, palīdzējis saviem novadniekiem. ""Vienoti Latvijai", tie jaunie Latgales censoņi, kas atrada pēc tam ceļu pie Šlesera kunga, viņi mani kā latgalieti uzrunāja, vai nav citos novados spics, spilgts personāžs," atceras Urbanovičs.

Raidījums atgādina par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšanu par Artusa Kaimiņa un cita "KPV LV" biedra Ata Zakatistova nelikumīgi saņemtiem maksājumiem no dažādiem sponsoriem.

"de facto" vēsta, ka Kaimiņa uzņēmums "Suņu būda" ir ilgstoši saņēmis maksājumus no apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga oponenta Rūdolfa Meroni kontrolētiem uzņēmumiem.

Kaimiņš turpina apgalvot, ka "absolūti man nekādi līdzekļi netika pārskaitīti", taču pats deputāts telefonā ierakstījis sarunas ar tā brīža Meroni uzņēmumu darbinieku Edgaru Ciniņu. Noprotams, ka pašos sadarbības pirmsākumos 2014. gadā Kaimiņam pārskaitīti aptuveni 10 tūkstoši eiro, kad viņš gatavojis raidījumu par Lembergu.

Vienā no sarunām Kaimiņš lūdza Ciniņu pārskaitīt nevis "desmit", par ko bija iepriekš runājuši, bet "desmit deviņsimt", jo viņam vēl jāsamaksā 9% nodoklis. No citām sarunām izriet, ka nauda tiešām pārskaitīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!