Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV) pats politiķis saista ar konkurentu vēlmi viņu "noņemt no trases", neļaujot viņam kandidēt rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Kaimiņš uz Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi, kur pirms parlamenta sēdes trešdien skatīja lēmuma projektu par piekrišanu Kaimiņa aizturēšanai un kratīšanu veikšanai pie viņa, nebija aicināts. Mandātu komisijas sēde sākās pulksten 9, savukārt Saeimas ārkārtas sēde – pulksten 10. Kaimiņš sēdi nokavēja un ieradās vien pēc balsojuma, kurā parlaments deva piekrišanu viņa izdošanai kriminālvajāšanai.

Pēc sēdes Kaimiņam ieradās pakaļ divi KNAB darbinieki. Viņi gan neaizturēja Kaimiņu uzreiz, bet ļāva deputātam atbildēt uz žurnālistu jautājumiem.

Deputāts skaidroja, ka partijas grāmatvede ir izsaukta uz KNAB. Viņš atteicās nosaukt viņas vārdu, uzvārdu, sakot, ka tā aizsargā viņu.

"Es tiešām skrēju, tagad mani, acīmredzot, arestēs un vedīs uz nopratināšanu. Bet, kas notika pirms nedēļas? Jūs visi dzirdējāt, es no tribīnes teicu tā: šodien tie, kas balsos pret vai atturēsies, vai nepiedalīsies balsojumā par Rasnača demisiju, tie visi Latvijā atbalsta maksātnespējas administratoru mafiju," sacīja Kaimiņš.

Par savu aizturēšanu Kaimiņš "pilnīgi neko" nevarēja pateikt. "Man nav pilnīgi nekādas informācijas," pauda deputāts.

Viņš atgādināja, ka ir aicinājis izteikt neuzticību ekonomikas ministram Arvilam Ašerādenam (V). "Acīmredzot, es tieku noņemts no trases, lai es nevarētu runāt. Šobrīd (..) partija, kuru es pārstāvu, ir absolūti neizdevīga valdošajai varai," secināja parlamentārietis.

Vaicāts, vai aizturēšana ir saistīta ar partijas finansēšanu, Kaimiņš atbildēja: "Lai tā runa ir. Mūsu partija ir absolūti skaidri finansēta no biedru naudām."

"Es esmu absolūti pārliecināts, ka šis tiek taisīts tikai tāpēc, lai šeit šodien būtu šo daudzo kameru, šo daudzo mikrofonu, kur pēc tam izskanēs pa visu Latviju un ārpus Latvijas mediju telpas," pārliecināts bija deputāts.

"Tas viss, kas šobrīd notiek. Tas ir… Es saprotu, ka es esmu varbūt skarbs kā deputāts ar asu mēli. Tas, kas šobrīd ir noticies, man pašam ir šoks. Es saprotu, ka manā mājā nāks iekšā sveši cilvēki un rakāsies par manu gultas veļu, pa manu veļu, pa maniem dokumentiem, pa Saeimas dokumentiem. Es neesmu nekam tādam gājis cauri," atzina "KPV LV" līderis. Viņš teicās, ka ar iestādēm sadarbosies.

Kaimiņš nevarēja atbildēt, vai rudenī varēs kandidēt 13. Saeimas vēlēšanās. "Ja viņi man izrādīs apsūdzību, tad mēs skatīsimies, kas notiekas," pauda deputāts. "Tas mērķis noteikti ir tāds, lai es noteikti nevarētu kandidēt, lai partija tiktu sasmērēta, izdarīt tā, lai mēs būtu sliktie, mēs esam bandīti un kas tik vēl mēs neesam."

"Es stāvēšu kā vīrs pretim, es jums visu stāstīšu," solīja Kaimiņš. "Man nav nekādu noslēpumu, ko slēpt. Es domāju, ka šis viss ir tāds tā kā uzpūsts priekš tām vēlēšanām, lai mums uzlīmētu kārtējo birku, kādi mēs esam slikti."

Kamēr Kaimiņš atbildēja uz žurnālistu jautājumiem, viņu pacietīgi gaidīja KNAB darbinieki. Pēc sarunas ar žurnālistiem viņu KNAB pārstāvji aizveda uz auto, kas tālāk viņu nogādāja KNAB.

Ziņots, ka Saeimas vairākums ārkārtas sēdē trešdien atbalstīja lēmuma projektu "Par piekrišanu aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas uzsākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei".

Par lēmumu balsoja 59 deputāti, neviens neatturējās un nebalsoja pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!