Foto: DELFI

Jauns likums, kas regulēs sabiedrisko mediju darbību un pārvaldību, kā arī finansēšanu, novērsīs bardaku, kas šobrīd ir novērojams starp sabiedriskajiem medijiem no vienas puses un Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi no otras, pārliecināts Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš ("KPV LV").

Trešdien Cilvēktiesību komisija tika vētīta Valsts kontroles (VK) un NEPLP informācija par revīzijās konstatēto saistībā ar sabiedrisko mediju darbību. Šī sēde seko pēc NEPLP vienbalsīgā lēmuma starpsvētku nedēļā, 28. decembrī, izteikt neuzticību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam.

Komisijas sēdē tika uzklausītas visas iesaistītas puses: NEPLP, LTV, uzticību zaudējušie valdes locekļi, kā arī dažādu organizāciju pārstāvji.

Pēc plašām diskusijām komisijas sēdē tās vadītājs Kaimiņš secināja, ka šo "bardaku" var sakārtot vien "Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums", kurš šobrīd tiek izstrādāts Cilvēktiesību komisijā.

Sarunā ar portālu "Delfi" Kaimiņš uzsvēra, ka problēmas rada tas, ka NEPLP funkcijas pārklājas un to ir nepieciešams labot. To plānots labot ar "Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu". Tas gan, kā norādīja politiķis, vēl ir "embrija stadijā".

12. Saeima pērnā gada izskaņā šo likumu atbalstīja pirmajā lasījumā, nu to turpina vētīt arī 13. Saeima. Līdz 21. janvārim deputātiem jāiesniedz savi priekšlikumi uz otro lasījumu.

Runājot par komisijas sēdi, tās vadītājs pauda, ka tā kalpojusi kā "apaļais galds" visām iesaistītajām pusēm, savukārt deputāti ieņēma novērotāju pozīciju. Kaimiņa uzdevums bijis parādīt, cik šobrīd spēkā esošais regulējums ir nepareizs un sarežģīts.

Jau vēstīts, ka likuma projekts paredz noteikt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldības, uzraudzības, finansēšanas, sabiedriskā pasūtījuma izstrādes un citus jautājumus. Paredzēts nošķirt regulatora un sabiedrisko mediju pārvaldības funkcijas un izveidot jaunu institūciju – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi.

Vēstīts, ka NEPLP lēmums stājas spēkā 28. decembrī – līdz ar tā pieņemšanas brīdi. LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede. Savukārt par pagaidu valdes locekli iecelta LTV satura redaktore Vikija Valdmane-Rozenberga.

Iepriekš NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018. gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos.

Paredzēts, ka 10. janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!