Foto: LETA

Bijušā Ministru prezidenta, Eiropas Komisijas viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos Valda Dombrovska (V) sniegtās atbildes pirmdien Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē neapmierina deputātu Artusu Kaimiņu (LRA), kurš Dombrovskim pārmeta liekvārdību un izvairīšanos atbildēt pēc būtības.

Kaimiņš, kurš bija viens no aktīvākajiem jautājumu uzdevējiem Dombrovskim, komisijas sēdes noslēgumā nāca klajā ar saviem secinājumiem: "Es šo visu saucu par strausa politiku un bailuļa taktiku, neko citu tas neatgādina. Paldies, ka atnācāt."

Kaimiņš bijušajam premjeram vaicāja gan par viņa sievas uzņēmuma būvēto māju drošību, gan to, vai Dombrovskis piekrīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa teiktajam, ka Zolitūdes traģēdija ir neaizsargātu cilvēku slepkavība.

"Šie jautājumi ir jāvērtē profesionālai izmeklēšanai, kas noteiks nozieguma sastāvu, un vainu noteiks tiesa," atbildēja Dombrovskis. Kaimiņa ieskatā, Dombrovskis uz šo jautājumu neatbildēja pēc būtības. 

Kaimiņš arī norādīja, ka demisijas dienā Dombrovskis sākotnēji bijis gan Latvijas Televīzijā, gan radio un nekas nav liecinājis par viņa gatavību demisionēt. "Izejot ārā, jūs raudot demisionējāt," viņš klāstīja, vaicājot, kas noticis, atverot Valsts prezidenta kabineta durvis.

"Pretēji dažādām spekulācijām, nekāds spiediens no Valsts prezidenta puses nebija," apliecināja Dombrovskis un piebilda, ka nepiekrīt Kaimiņa "pieņēmumiem par manu garastāvokli tajās dienās".

Kaimiņa un atsevišķu citu deputātu jautājumus Dombrovskim vairākkārt pārtrauca viņa kolēģi, piemēram, deputāts Ints Dālderis (V) un Aleksejs Loskutovs (V), pārmetot, ka komisijas sēde nav Kaimiņa šovs un uzdotie jautājumi neattiecas uz komisijas darbu.

Runājot par savas sievas uzņēmējdarbību, Dombrovskis uzsvēra, ka tā sākusies krietni pirms tam, kad viņš kļuva par premjeru. Viņš noliedza jebkādu politisku ietekmi saistībā ar šo biznesu, tostarp valsts AS "Latvijas hipotēkas un zemes bankas" pārdošanas dēļ Dombrovska sievas uzņēmuma kredīts neesot samazinājies, tāpat tā nosacījumi neesot mainījušies.

"Visas nepieciešamās pārbaudes ir veiktas, un bažām par konkrēto ēku drošību nav nekāda pamata," sacīja Dombrovskis.

Kaimiņš arī vairākas reizes aicināja Dombrovski atbildēt uz biedrības "Zolitūde 21/11" pārstāvja Imanta Burvja jautājumu par to, vai viņam piešķirtais Trīs Zvaigžņu ordenis "nežmiedz kaklu", taču Dombrovska atbilde nesekoja.

Dombrovskis nav sniedzis nevienu atbildi pēc būtības, atzina Kaimiņš. Viņš arī pauda viedokli, ka Dombrovskis izvēlējies atnākt tieši uz pirmdienas komisijas sēdi, lai tam tiktu pievērsta mazāka uzmanība 16.marta pasākumu dēļ.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11.novembrī uz vienu gadu.

Komisijas pirmie secinājumi un cita informācija pieejama mājaslapā zolitude.saeima.lv.

Līdz šim Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā pret piecām juridiskajām personām uzsākts piespiedu ietekmēšanas process un par aizdomās turētajām atzītas deviņas personas - piecas par pārkāpumiem būvniecības un projektēšanas procesā, trīs par noziedzīgu bezdarbību būvniecības uzraudzības laikā un viena par pārkāpumiem darba drošības jomā.

Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot tirdzniecības centra "Maxima" jumtam Rīgā, Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!