Foto: LETA

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") sācis vākt parakstus, lai prasītu Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājam "Vienotības" frakcijas deputātam Veiko Spolītim atmaksāt atpakaļ valstij komisijas darbības nodrošināšanai izmantotos līdzekļus.

Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas.

Kaimiņš cer savākt 10 deputātu parakstus no vairākām frakcijām un ar attiecīgu iesniegumu vērsties Saeimas Prezidijā. Politiķis Spolīša darbu vērtē kā "absolūti nekompetentu un neprofesionālu" un uzskata, ka komisijas priekšsēdētājs esot maldinājis sabiedrību, tikai imitējot darbu.

Kaimiņš domā, ka Spolītim būtu jānoliek deputāta mandāts. Parlamentārieša rīcībā esošā informācija arī liecina, ka par komisijas priekšsēdētāja rīcību, pēdējā brīdī sasaucot preses konferenci un komisijas sēdi, atsevišķi deputāti varētu vērsties ar iesniegumu Ētikas komisijā.

Kā ziņots, Spolītis piektdien žurnālistus informēja, ka komisijas vadītāja, sekretāra un konsultantu algu fonds bija apmēram 14 500 eiro.

Pretkorupcijas parlamentārā izmeklēšanas komisija darbu noslēgusi bez galaziņojuma pieņemšanas. Galaziņojuma projektu nav parakstījis neviens no deputātiem.

Spolītis mediju pārstāvjiem sacīja, ka uzņemas vainu par sasteigto komisijas darbu. Viņš gan precizēja, ka uzņemas daļu no vainas, un tūlīt norādīja, ka galaziņojuma projekts ir sagatavots tādā līmenī, ka to varētu parakstīt, bet nav klāt komisijas vairākuma, kas to varētu izdarīt. Komisijā nav vairākuma galaziņojuma projekta parakstīšanai, jo vairāki deputāti to kritizē kā nekvalitatīvi sagatavotu.

Komisijas priekšsēdētājs 21. oktobrī norādīja uz komisijas secinājumiem par nepieciešamajām izmaiņām civildienestā un to, ka jāveic darbs pie valsts iestāžu datubāzu savietojamības. Tāpat bija plānots aicināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju pasteidzināt darbu pie nepieciešamo grozījumu veikšanas lobija reģistra izveidei. Vēl tiks domāts, kā ar šīm atziņām tālāk rīkoties.

Komisijas deputāti Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) un Ringolds Balodis (NSL) neatbalstīja galaziņojuma pieņemšanu. Dombrava skaidroja, ka darbs pie galaziņojuma bija ļoti nenopietns. Aizvadītajās brīvdienās tika saņemts galaziņojuma melnraksts, kurš bija "ļoti zaļš" un kuram bija pilnībā jāpārstrādā ievads, trīs nodaļas un secinājumi. Šādā veidā no ļoti vāja tas kļuva par viduvēju, bet joprojām galaziņojuma projekts nav tik atbilstošs, lai to varētu atbalstīt, skaidroja politiķis. Deputāts uzskata, ka atbildība par to, ka "ļoti nekvalitatīvs dokuments jāizskata triecientempos", kas neļauj to apstiprināt, jāuzņemas komisijas priekšsēdētājam.

Balodis norādīja, ka neatbalstīja galaziņojuma projektu, jo netika dots pietiekams laiks ar to iepazīties un tajā ir ierakstīta "virkne muļķību", kā arī pretrunīgas lietas. Lielākā problēma saistībā ar komisijas darbu bija komisijas vadītāja rīcība, norādīja deputāts. Viņš uzskata, ka komisijas darbam atvēlētie 15 000 eiro ir iztērēti bezjēdzīgi.

Jau vēstīts, ka komisija tika izveidota, lai izvērtētu Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu atbildību sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!