Otrdien Lielajā ģildē tiks dibināta jauna politiskā partija "Kam pieder valsts", kuras iniciators ir Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja deputāts, jaunā politiskā partija tiek dibināta ar kopienas "Kam pieder valsts" atbalstu. Kopiena tika izveidota šī gada februārī pēc Kaimiņa iniciatīvas, "lai vienotu līdzīgi domājošos un cīnītos pret varas koncentrāciju pašpasludinātās politiskās elites rokās".

Vēstīts, ka līdz šim savu darbību partijā apstiprinājis mākslīgā intelekta pētnieks Ilmārs Poikāns (zināms kā Neo), filozofijas zinātņu doktors Atis Zakatistovs, kā arī mūziķis Armands Kincs (zināms kā reperis Armands). Gan Poikāns, gan Zakastitovs kandidēs uz partijas valdi. Kopumā uz valdes amatiem kandidēs 21 persona, tostarp pats Kaimiņš.

Savukārt uz amatiem partijas ētikas komisijā pretendēs sešas personas.

Saskaņā ar Politisko partiju likumu par partijas dibinātājiem var būt 18 gadu vecumu sasnieguši Latvijas pilsoņi. Dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200 Latvijas pilsoņu.

Šogad izsludinātie likuma grozījumi paredz, ka Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās nevar piedalīties partijas, kurās ir mazāk par 500 biedriem, turklāt Saeimas vēlēšanās nevar piedalīties pēdējā gada laikā dibinātas partijas.

Artuss Kaimiņš, kurš līdz pērn mainīja vārdu un iepriekš bija zināms kā Arturs Kaimiņš, savu politisko karjeru uzsāka īsi pirms 12. Saeimas vēlēšanām. Viņš kandidēja parlamenta vēlēšanās 2014. gada oktobrī no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) saraksta, kuras frakciju pērnā gada izskaņā pameta.

Toreiz deputāts skaidroja, ka frakciju atstājis, jo LRA vadība esot kļuvusi par "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas dedzīgākajiem atbalstītājiem viņas cīņā par premjera amatu. Izstājoties no frakcijas, Kaimiņš gan turpināja darbu Saeimā. Drīz pēc tam viņš paziņoja, ka varētu dibināt jaunu politisko spēku.

Pirms kāpšanas uz politiskās skatuves Kaimiņš bija aktieris Latvijas Nacionālajā teātrī, ka arī dažādās filmās. Tomēr, iespējams, vislielāko atpazīstamību viņš guva, radot videoblogu "Suņa būda", kurā intervēja gan kultūras personas, gan bijušos un esošos politiķus, gan žurnālistus un citas personas. Videoblogu deputāts turpināja arī, saņemot deputāta mandātu. Viņš ierakstīja Saeimas plenārsēdes, komisiju sēdes, intervijas ar žurnālistiem, kā arī šķietami ikdienišķus brīžus no Saeimas dzīves, piemēram, pīpētavā un ēdnīcā.

Šobrīd pie frakcijām nepiederošais deputāts Saeimā darbojas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā un Publisko izdevumu un revīzijas komisijā. Kā liecina deputāta Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonu deklarācija, viņš ir SIA "Suņu būda" valdes priekšsēdētājs, kā arī uzņēmuma kapitāldaļu turētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!