Foto: LETA

Deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) pirmdien Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē pauda bažas par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunā kompleksa tehnisko stāvokli, portāls "Delfi" uzzināja komisijas sēdē.

Proti, viņš esot saņēmis anonīmu ziņojumu par plaisām VID ēkas sienās Talejas ielā, kurā strādā ap 2000 darbinieku. LRA frakcijai apmeklējot VID ēku, Kaimiņš vienā no iekšpagalmiem konstatējis četras plaisas.

Viņš šo jautājumu esot pārrunājis ar VID ģenerāldirektori Ināru Pētersoni, kura parādījusi būvnieku sūtīto skaidrojumu par šuvēm, kuras netiek kosmētiski nomaskētas.

"Šī ēka ir uzbūvēta lielā steigā, purvā, bet būvnieki mēģina aizbildināties ar stāstu par kosmētiskām šuvēm," uzsvēra Kaimiņš, pieļaujot, ka pastāv lieli draudi, ka cilvēkiem ir bail ziņot par šādiem trūkumiem.

Komisija vienojās par notikušo ziņot gan Būvniecības valsts kontroles birojam, gan VID un pašvaldībai. Būvniecības valsts kontroles birojs VID ēku pārbaudīs, apliecināja tās vadītājs Pēteris Druķis.

Savukārt VID jaunās ēkas kompleksa attīstītājs "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kategoriski noraida Kaimiņa publiski paustās bažas par ēkas tehnisko stāvokli un norāda, ka tieši deformācijas šuves garantē būves konstrukcijas drošību.

Kā portālu "Delfi" informēja uzņēmumā, tā kā ēka ir veidota no monolītā dzelzsbetona, saskaņā ar būvnormatīviem, šādu būvju tehniskajā projektā obligāti ir jābūt iestrādātām deformācijas šuvēm un tām ir jāpieļauj ēkas minimāla kustība. Šis ir uzskatāms piemērs, kas demonstrē deformācijas šuvju funkciju. Tās ir nepieciešamas, lai, mainoties laikapstākļiem, mitruma un mikroklimata ietekmē, būvei ir vieta kustības amplitūdai, tā garantējot būves drošu tehnisko stāvokli.

Aukstās sezonas iespaidā, VID jaunās ēkas kompleksā šuves šobrīd ir vizuāli pamanāmas, apliecinot, ka tās pilda tām paredzēto funkciju. Tāpat informējam, ka BCE jau 2014. gada nogalē kopā ar būvnieku tās ir apsekojis un vienojies, ka vizuāli apmetums tiks atjaunots šī gada vasarā, kad būs sauss un silts laiks. 

To apstiprina arī ēkas būvuzraugs SIA "Būves un Būvsistēmas" un "Sarma un Norde arhitektu birojs", kas ir šīs ēkas autors, kā arī ģenerālbūvnieks SIA "Re&Re". 

Ēka ir tehniskā kārtībā un pilnībā droša apmeklētājiem, darbiniekiem un apkārtējai videi. 

Uzņēmumā atgādina, ka tas pēc savas iniciatīvas pirms ēkas nodošanas ekspluatācijā veica apjomīgu ēkas fundamentālu pārbaudi, ko uzticēja  Ziemeļeiropas vadošajam industriālo iekārtu, produktu un darba vides inspicēšanas, testēšanas un sertificēšanas uzņēmumam AS "Inspecta". 

Ekspertīzes slēdziens liecina, ka Būves būvprojekts ir izstrādāts un Būve uzbūvēta atbilstoši Latvijas būvnormatīvam, kas nosaka mehāniskās stiprības un stabilitātes, kā arī ugunsdrošības prasības.

Turklāt ēkas apsaimniekotājs nepārtraukti seko līdzi ēkas tehniskajai drošībai un vizuālajam stāvoklim.

VID administratīvais komplekss Talejas ielā ekspluatācijā tika nodots pērnā gada aprīlī. Ēkas būvniecība izmaksāja 54,1 miljonu eiro, taču noma mēnesī izmaksā ap 532 tūkstošiem eiro, kas gadā veido 6,4 miljonus eiro.

Ēku būvēja kompānija "Re&Re", bet apsaimniekotājs ir SIA "Biroju centrs Ezerparks"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!