Foto: LETA

Saeimas deputāts Arturs Kaimiņš (LRA) rosina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju izvērtēt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atbildību, portālam "Delfi" pavēstīja Kaimiņa palīdze Agnese Gabuža.

Kaimiņš aicina NEPLP skaidrot piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanas lietderību un efektivitāti, kā arī Latvijas plašsaziņas līdzekļu konkurētspējas veicināšanu un vienlīdzīgas darbības nodrošināšanu. Tāpat Kaimiņš lūdz izvērtēt nepieciešamību un iespējas atcelt no amata NEPLP locekļus gadījumā, ja tiek konstatēti pārkāpumi padomes darbā.

"Tā kā pastāv pamatotas aizdomas par to, ka NEPLP locekļi nav pildījuši vai ir nolaidīgi pildījuši viņiem ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu noteiktos pienākumus, manā ieskatā ir nepieciešams noskaidrot un izvērtēt katra NEPLP locekļa atbildību," skaidro Kaimiņš.  Iesniegumā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai viņš lūdz pieprasīt gan NEPLP skaidrojumu, gan Saeimas Juridiskā biroja skaidrojumu par likumā noteiktajām Saeimas tiesībām atcelt no amata NEPLP locekļus. "Uzskatu, ja ir pārkāpts likums, vainīgie ir jāatbrīvo no amata NEPLP," uzsver Kaimiņš.

Likumā noteikts, ka NEPLP jānodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu efektīva un lietderīga izlietošana sabiedrības interesēs, jāveicina Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurētspēja Latvijas, Eiropas un pasaules tirgū, kā arī jārada vienlīdzīgi darbības nosacījumi visiem Latvijas jurisdikcijā esošajiem plašsaziņas līdzekļiem.

Ņemot vērā gan Kaimiņa rīcībā esošo, gan publiski izskanējušo informāciju, esot pamatotas aizdomas par vairākiem NEPLP pārkāpumiem un neizdarību, tostarp par valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu izmantošanu Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv", ko apliecinot Latvijas Raidorganizāciju asociācijas sagatavotā informācija. Aizdomas raisījis arī "publisku skandālu radījušais" Latvijas Radio direktora amata konkursa iznākums, par ko saņemta radio darbinieku sūdzība, klāstīts paziņojumā.

"Tāpat pastāv arī pamatotas aizdomas, ka ar NEPLP nodrošināto atbalstu sabiedriskajiem medijiem tiek kropļots reklāmas tirgus valstī - sabiedriskajiem medijiem ir piekļuve gan reklāmas tirgum, gan sabiedriskajam pasūtījumam, savukārt komercmedijiem šādas vienlīdzīgas tiesības netiek nodrošinātas. Par to liecina Latvijas Raidorganizāciju asociācijas sagatavotā un komisijas sēdē iepriekš apspriestā informācija," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Kaimiņš iepriekš komisijas sēdē norādīja, ka ne visi NEPLP locekļi ir profesionāļi un pāris padomes locekļi būtu jāatlaiž.

Tāpat ziņots, ka Latvijas Radio darbinieki atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām un žurnālistu arodorganizācijām aicinājuši rīkot atkārtotu konkursu LR valdes priekšsēdētāja amatam, nodrošinot tā norises caurspīdīgumu un atklātumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!