Foto: LETA
Par Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāju trešdien tika ievēlēta līdzšinējā novada vadītāja Ella Frīdvalde-Andersone ("Novada attīstībai"). Savukārt vairāki konkurējošo spēku pārstāvji pauž bažas par veidu, kādā viņa panākusi balsu vairākumu.

Priekšsēdētāja amatam bija izvirzīti divi kandidāti – Frīdvalde-Andersone un saraksta "Par jaunajiem!" līderis Edžus Ķaukulis. Par Frīdvaldi-Andersoni nobalsoja pieci, bet Ķaukuli četri deputāti, līdz ar to amatu saglabāja pašreizējā domes vadītāja, informē Vecpiebalgas novada pašvaldība.

Otrdien – dienu pirms domes sēdes – Frīdvalde-Andersone portālam "Delfi" pastāstīja, ka ievēlēšanas gadījumā savas vietnieces amatam virzīs Leldi Burdaju, kura gan vēlēšanās startēja no cita saraksta – "Par jaunajiem!". Savukārt trešdien Burdaja lūdza sevi šim amatam nevirzīt, pamatojot to ar jezgu, kas sacelta ap vadošajiem amatiem Vecpiebalgas novada pašvaldībā. "Es lūdzu, lai mani nevirza, tādējādi parādot, ka mana balss par domes vadītāju ir mana pārliecība un nav notikušas nekādas uzpirkšanas," portālam "Delfi" savu izvēli pamatoja Burdaja.

Vēlētāju apvienība nespēja vienoties par iespējamo amatu sadali

Par aptuveni 4000 iedzīvotāju lielā Vecpiebalgas novada domes deviņiem deputātu mandātiem šī gada pašvaldību vēlēšanās cīnījās trīs saraksti: "Novada attīstībai", "Vecpiebalgas novadam" un "Par jaunajiem!". Vislielāko vēlētāju atbalstu– 47,28% balsu – guva pašreizējās domes vadītājas pārstāvētā "Novada attīstībai". Tiesa gan, vēlētāju atbalsts šim sarakstam, salīdzinot ar 2013. gada pašvaldību vēlēšanām, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) datiem ir sarucis. Vēlēšanās pirms četriem gadiem "Novada attīstībai" atbalstīja 60,08% vēlētāju.

Šogad vēlētāju atbalsts "Novada attīstībai" ļāvis tikt pie četriem deputāta mandātiem Vecpiebalgas novada domē, savukārt vēlētāju apvienība "Par jaunajiem!", saņemot 33,28% balsu, tikusi pie trim vietām domē, bet "Vecpiebalgas novadam", tiekot pie 18,11% balsu, ieguvis divus deputātu mandātus.

Tā kā nevienam politiskajam spēkam neizdevās gūt absolūto vairākumu, mēra amata kandidātiem atbalsts savai ievēlēšanai bija jāmeklē konkurentu vidū, tādēļ jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām uz sarunām sanākuši ievēlētie "Par jaunajiem!" un "Vecpiebalgas novadam" pārstāvji – kopumā pieci jaunā sasaukuma deputāti, kuri, vienojoties atbalstīt vienu mēra amata kandidātu, varētu to arī ievēlēt.

Tik gludi gan sarunās nav gājis, jo no saraksta "Par jaunajiem!" ievēlētā Lelde Burdaja paziņoja par lēmumu atbalstīt nevis savas vēlētāju apvienības izraudzīto mēra amata kandidātu, bet gan pašreizējo domes vadītāju, līdz ar to nodrošinot viņas ievēlēšanai trūkstošo vienas balss pārsvaru.

Par to, ka Burdaja lēmusi atbalstīt pašreizējo domes vadītāju, sašutumu paudis "Vecpiebalgas novadam" pārstāvis Māris Bērziņš, kurš notikušajā saskata politisko korupciju – viņaprāt, apmaiņā pret balsi "par" Frīdvaldi-Andersoni kā mēri Burdajai solīts saņemt pašvaldības priekšsēdētājas vietnieces amatu.

"Viņi ["Par jaunajiem!" – aut.] tur saplēsās tādēļ, ka Burdaja gribēja būt domes priekšsēdētāja, kaut gan pārējie visi uzskatīja, arī no mūsu grupas ["Vecpiebalgas novadam" – aut.], ka, lai būtu par priekšsēdētāju, viņai nav ne zināšanu, ne pieredzes. Un viņa momentāni – tā kā nekļūs par priekšsēdētāju – aizskrēja pie Ellas [Ellas Frīdvaldes-Andersones], nu, pie vecajiem. Kaut gan varēja ar mūsu apvienību un ar jaunajiem vairākums būt – mums būtu piecas balsis un varētu reāli kaut ko mainīt," portālam "Delfi" skaidroja Bērziņš.

Viņa pārstāvētā Neatkarīgā policistu arodbiedrība jau vērsusies ar iesniegumu pie valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas un apsvērusi arī iespēju vērsties KNAB ar lūgumu izskatīt šo situāciju. Tiesa gan, trešdien notikušajā domes sēdē Burdaja par priekšsēdētājas vietnieci nekļuva. Šajā amatā ievēlēta Ilona Radziņa ("Novada attīstībai"), informēja pašvaldībā.

Pati Burdaja gan šos pārmetumus noraidīja un iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka pašreizējo domes vadītāju atbalsta, jo Frīdvalde-Andersone saņēmusi vislielāko vēlētāju atbalstu – kopumā 1338 balsis.

Viņa uzstāj, ka jau pirms vēlēšanām esot norādījusi – atbalstīs to mēra amata kandidātu, kurš būs saņēmis vislielāko novada iedzīvotāju atbalstu. "Mums vienošanās bija tāda, ka domes priekšsēdētājam ir jābūt tam cilvēkam, kurš saņem visvairāk plusiņu – vislielāko iedzīvotāju atbalstu. Protams, ja mēs skatāmies mūsu iegūto trīs vietu kontekstā vai, apvienojoties ar vēl diviem cilvēkiem, to piecu vietu kontekstā, mums izvirzās viens konkrēts līderis, bet mēs jau dabūjām tikai trīs vietas – mēs vēlēšanas nevinnējām, tādēļ mums ir jāskatās deviņu deputātu kontekstā, un deviņu deputātu kontekstā vislielākais atbalsts šobrīd ir pašreizējai domes priekšsēdētājai," savu izvēli skaidroja Burdaja, piebilstot, ka viņas saraksta līderim trūkstot pieredzes pašvaldības darbā.

Viņa stāstīja, ka vēlētāju atbalsts pašreizējai domes vadītājai, lai arī samazinājies, nozīmējot, ka tieši viņu vairākums arvien vēlas redzēt kā pašvaldības vadītāju: "Tātad mums, kas īstenībā neuzvarēja, bet ieguva tikai vienu trešdaļu no esošajām vietām, nav tiesību izlemt visu novada iedzīvotāju vārdā un iet tagad kopā ar kādiem citiem tikai tāpēc, ka mēs varam gāzt pašreizējo varu."

Ainu gan nedaudz citādi atminas Burdajas pārstāvētās vēlētāju apvienības līderis Edžus Ķaukulis. Viņš portālam "Delfi" apstiprināja, ka pirms vēlēšanām patiešām runāts, ka jāatbalsta tas mēra amata kandidāts, kurš būs saņēmis visvairāk balsu, tikai runa esot bijusi par pašu saraksta biedriem. "Protams, ka mūsu saraksta iekšienē bija vienošanās, respektīvi, man ar Leldi, par to, ka pie vislabākā scenārija par vadītāju tiek virzīts tas, kuram no mūsu saraksta būs visvairāk balsu. Mums ar Leldi arī sanāca tāds kā neliels konflikts, dažas dienas pirms mēs sarakstu iesniedzām, kad viņa man konkrēti pateica, ka viņa grib būt vadītāja, lai gan viņa bija sarakstā otrā un mums tā noruna sākumā bija pavisam cita," stāstīja Ķaukulis, ''tad ar viņu arī tā vienojāmies – tam, kam būs vislielākais atbalsts no mūsu saraksta, tas arī tiks virzīts."

Viņš pastāstīja, ka nākamajā dienā pēc vēlēšanām uz sarunām sanākuši visi pieci ievēlētie "Par jaunajiem!" un "Vecpiebalgas novadam" pārstāvji, lai apspriestu tālāko rīcību. Tiesa gan, sarunas nav vedušās tik gludi, kā sākotnēji cerēts, tādēļ nolemts mazliet atvilkt elpu, ļaut atdzist vēlēšanu nokaitētajām emocijām un tad tikties atkal. "Kad mēs pirmajā dienā satikāmies, šie pieci cilvēki, tad Lelde uzreiz izteica savu vēlmi kļūt par vadītāju – mani kā vadītāju neatbalstīs. Tajā pašā dienā, kad viņa saprata, ka par vadītāju nevar tikt, viņa aizgāja pie pašreizējās vadītājas un apsolīja balsi viņai," situāciju raksturoja Ķaukulis.

Viņš uzsvēra, ka Burdaja lēmumu atbalstīt pašreizējo domes vadītāju pieņēmusi vienpersoniski un neapsriežoties ar sava saraksta biedriem. Taujāts par to, vai grasās saistībā ar notikušo vērsties kādās tiesībsargājošās institūcijās, viņš atbildēja noliedzoši, sakot, ka nekādus iesniegumus nerakstīs.

Frīdvalde-Andersone portālam "Delfi" pirms domes sēdes noraidīja pārmetumus, ka viss notikušais bijis iepriekš izplānots vai arī bijusi jelkāda iepriekšēja vienošanās starp viņu un Burdaju, un skaidroja, ka cita saraksta pārstāvi sava vietnieka amatam virzīs pieredzes dēļ. "Es vienkārši redzu to, ka viņai ir septiņu gadu pieredze pašvaldībā, tāds ir mans arguments. Es domāju, ka ir jābūt kaut kādai pieredzei pašvaldībā, un viņai tā ir, atšķirībā no citiem," skaidroja Frīdvalde-Andersone.

Līgums par darbu domē

Bērziņam aizdomas par iespējamo politisko korupciju raisījis vēl kāds fakts, proti, Burdaja šī gada sākumā aizgājusi no darba Vecpiebalgas novada pašvaldībā un sākusi pilna laika darbu Amatas novada pašvaldībā, ar Vecpiebalgas pašvaldību noslēdzot uzņēmēja līgumu par nepilna laika darbu projektu vadībā.

"Šī gada pirmajā martā, kad pamainījās Publisko iepirkumu likums un visus iepirkuma sliekšņus pacēla uz augšu, bez konkursa Frīdvalde-Andersone noslēdza uzņēmuma līgumu ar Burdaju par kopējo līguma cenu virs 5000 eiro. Viņai tur it kā kaut kādi Eiropas Savienības projekta darbiņi ir jādara, bet to jau līdz šim ir darījusi štata darbiniece, un pašvaldība vienmēr ir bijusi apmierināta ar šo štata darbinieci. Mēs uzskatām, ka tā ir korupcijas pazīme," savu nostāju skaidroja Bērziņš, kurš esot iepazinies ar līgumu, kas noslēgts starp Burdaju un pašvaldību.

Domes vadītāja skaidroja, ka līgums ar Burdaju noslēgts, lai viņa varētu pabeigt iepriekš sāktos projektus: "Uzņēmuma līgums noslēgts no 1. marta līdz 31. augustam, jo viņa pirms tam strādāja ar projektiem pašvaldībā un projekti joprojām turpinās. Līgums ir par to, ka viņa novada šos projektus un iesniedz visas atskaites. Tie ir ES finansēti projekti, kur ir ļoti nopietnas atskaites un visa vadība, tāpēc viņa bija to iesākusi, un ir tikai loģiski, ka viņa arī tos pabeidz un iesniedz visas atskaites, lai mums nav neattiecināmo izmaksu."

Arī Burdaja to apstiprināja, sakot, ka turpina darbu pie projektiem, jo tos pārzina un šobrīd Vecpiebalgas novada domē nav darbinieka, kuram būtu šiem projektiem nepieciešamās pieredzes. Viņa arī uzsvēra, ka darba apjoms projektu specifikas dēļ ir mainīgs, taču viņa tiem velta savu brīvo laiku. "Tas viss, kas notiek par un ap maniem līgumiem, manām attiecībām ar domes priekšsēdētāju, tā ir atriebība par to, ka es neesmu ļāvusi kādam apmierināt savas ambīcijas, dabūt savus kārotos amatus," pauda Burdaja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!