Foto: AFI

Eiro, ar kuru Latvijā sāks norēķināties jau pēc dažiem mēnešiem, nekādus brīnumus neatnesīs, otrdien intervijā Latvijas radio sacīja SKDS vadītājs, sociologs Arnis Kaktiņš. Viņa veiktais pētījums liecina, ka 53% aptaujāto iedzīvotāju joprojām ir pret vienotās valūtas ieviešanu.

Kaktiņš regulāri seko līdzi sabiedrības attieksmei saistībā ar eiro ieviešanu, pēdējā, jūnija vidū veiktā SKDS aptauja liecina, ka lielākā daļa Latvija iedzīvotāju eiro tomēr neatbalsta. Radio Kaktiņš stāsta, ka par eiro ir 22% aptaujāto, 21% ir neitrāla attieksme, bet 53% neatbalsta valdības soli.

Kaktiņš radio atzīst, ka zināmā mērā no valdības un Latvijas Bankas puses ir manāmi centieni skaidrot eiro ieviešanas procesu un nozīmību, tomēr līdz šim redzamus panākumus šie pūliņi sabiedriskās domas ietekmēšanā nav nesuši. "Šķiet, ka viens no iemesliem kampaņas sākšanai bija tas, ka diezgan nospiedošais negatīvais sabiedriskās domas fons varēja būt viens no faktoriem lēmuma pieņēmējiem, kas svaru kausus varētu pārsvērt negatīvā virzienā," domas radio pauda Kaktiņš. Viņš uzskata, ka pēc tam, kad Eiropa būs visus lēmumus pieņēmusi, Latvijas varasvīri visdrīzāk atslābs. "Protams, pāri paliks tehniskā daļa – skaidrot reālo procesu, tas ir ļoti būtiski, bet vai tālāka pārliecināšana par solītajiem labumiem turpināsies, es neticu," sacīja Kaktiņš.

Kaktiņš norāda - pat finanšu ministrs ir izteicies, ka īstenībā cenas kāps, bet ne jau eiro būs pie vainas. "Ir dots diezgan stingrs signāls, ka eiro te nekādus brīnumus neatnesīs, un šādā kontekstā tērēt milzīgu naudu, lai celtu aptauju datus un pēc tam panāktu milzīgu cilvēku vilšanos, tas nav gudri un prātīgi," radio sacīja Kaktiņš.

Iemesli, kāpēc cilvēki ir pret eiro, varētu būt saistīti ar cilvēku lielo neuzticēšanos varai. SKDS dati liecina, ka Saeimai uzticas tikai 17% iedzīvotāju, bet Ministru kabinetam - 25%.

Jau vēstīts, ka otrdien, 9.jūlijā Eiropas Savienības finanšu ministru sanāksmē tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eiro zonā. Latvija plāno ieviest eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!