Foto: LETA

Pēc Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Sandras Kalnietes iniciatīvas ir nosūtīta vēstule Čehijas augstākajām amatpersonām, kurā paustas bažas par to, ka notiek mēģinājumi politiski izrēķināties ar Totalitāro režīmu pētniecības institūta un Slepeno dienestu arhīva vadītājiem, portālu “Delfi” informēja Kalnietes palīgs Mārtiņš Spravņiks.

Iepriekš minētās institūcijas glabā arhīvus par totalitāro režīmu slepeno dienestu aģentiem un dokumentus par politiskajām represijām. Institūciju padomi, kura lemj par institūta vadību, apstiprina Čehijas Senāts, kura šobrīd vairākums ir bijušajiem komunistiskās partijas biedriem.

Institūta jaunā vadība ir nolēmusi beigt dažādas izglītojošas aktivitātes  par komunistiskā režīma noziegumiem, kā arī pārtraukt arhīvu digitalizāciju.

Tomēr visvairāk EP deputātus uztrauc tas, ka ir nolemts pārtraukt pētīt okupācijas režīma noziegumus no 1938. gada līdz 1945. gadam, bet vairāk pievērsties „aktuālajām problēmām, kas saistītas ar dzimumu līdztiesības jautājumiem un strādājošo tiesībām". 

Kalniete uzsver, ka decembrī viņai bijusi saruna komisāri Vivjenu Redingu, kurā viņa uzsvērusi, ka dažās dalībvalstis pēc parlamentārajām vēlēšanām, mainoties politisko spēku varas konfigurācijai, notiek mēģinājumi mainīt arhīvu likumdošanu un ierobežot pieejamību nesenās vēstures arhīviem.

Kalnietes skatījumā, Čehijā šobrīd tieši tas notiek. "Mēs, kam rūp vēsturiskā patiesība, to nedrīkstam pieļaut. Tādēļ es aicināju savus kolēģus atbalstīt šo vēstuli, jo arhīviem ir jābūt neatkarīgiem no politiķiem," norāda Kalniete.

Starp vēstules parakstītājiem ir deputāti no Baltijas valstīm, Vācijas, Ungārijas, Rumānijas, Slovēnijas, Polijas un citām valstīm.

Kopumā vēstuli parakstījuši 25 deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!