Foto: F64

Kad ir jāizrāda solidaritāte bēgļu jautājumā, mēs noslēdzamies Latvijas viensētā, komentējot to, ka mūsu valstij līdz šim nebija pozīcijas jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu, intervijā aģentūrai BNS sacīja eiroparlamentāriete Sandra Kalniete ("Vienotība").

"Es domāju, ka Latvijas situācijā bīstamākais ir tas, ka, manuprāt, tie politiķi, kuri Latviju nostāda izņēmuma stāvoklī, neapzinās, ka mēs esam robežvalsts un Eiropas Savienībā ļoti daudzas lietas ir savstarpēji saistītas," viņa teica.

Eiropas Parlamenta deputāte paskaidroja, ka "tā nav cita Vācija, kas sūta savas lidmašīnas patrulēt virs Baltijas valstīm, jo gan NATO, gan Eiropas Savienībā ir viena un tā pati Vācija".

Politiķe atklāja, ka Eiropas Parlamenta deputāti nākamā gada budžeta projektā iesnieguši priekšlikumus par 20% samazināt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus tām valstīm, kas nevēlas piedalīties bēgļu uzņemšanā. Šādi ierosinājumi noraidīti.

"Tas par bija vairāk simbolisks priekšlikums, lai parādītu, ka tā nevar. Tad, kad mums ir vajadzīga nauda, mēs to pieņemam kā pašsaprotamu solidaritātes izpausmi no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet tad, kad mums ir jāizrāda solidaritāte jautājumā, kas apdraud viņu sabiedrību stabilitāti, tad mēs noslēdzamies savā Latvijas viensētā," vērtēja Kalniete.

Obligāto kvotu princips eiroparlamentārietei nešķiet pieņemams. Kalniete uzskata, ka risinājumam ir jābūt kompleksākam.

"Ir jātiek galā ar katru cilvēku, kas ierodas Eiropas Savienībā, viņa tiesībām uz patvērumu, tāpēc tuvākajā laikā tiks izveidoti tā saucamie karstie punkti tajās valstīs un joslās, kur nāk vislielākais migrācijas spiediens, lai tomēr tiktu skaidrībā, kuram ir tiesības uz patvērumu, kurš ienāk no tā saucamajām drošajām valstīm un kuram būtu jādodas atpakaļ uz izcelsmes valsti, kurš ir vienkārši ekonomiskais migrants," viņa norādīja.

Kopumā Latvija uzņems 776 patvēruma meklētājus, šādu galīgo lēmumu piektdien pieņēma Saeimas Eiropas lietu komisija, kas apstiprināja valdībā atbalstīto Latvijas pozīciju par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvāto plānu migrācijas krīzes risināšanai.

Latvijai vēl nedēļas sākumā Eiropas Savienības tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmē nebija pozīcijas jautājumā par papildu patvēruma meklētāju uzņemšanu, jo pret to iebilda koalīcijā esošie politiskie spēki Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība. Tomēr ceturtdien valdība ārkārtas sēdē nobalsoja par 776 bēgļu pārvietošanu uz Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!