Konferences "UNESCO 21.gdasimtā un Latvija" atklāšanā Latvijas vēstniece organizācijā Sandra Kalniete kritizēja UNESCO birokrātismu, uzdevumu sadrumstalotību un izteica vēlmi akreditēt organizācijā pastāvīgu vēstnieku.
Kalniete apvieno vēstnieces darbu gan UNESCO, gan Francijā. "Latvijai atšķirībā no citām valstīm nav akreditēta pastāvīga vēstnieka. Tāda kārtība, kad jāpilda abu vēstieku amats, dod ļoti maz laika darbam UNESCO, bet bez atsevišķa vēstnieka neizdosies palielināt Latvijas nozīmīgumu UNESCO," sacīja Kalniete.

Tomēr šīs organizācijas nozīme ir būtiska, tādēļ Kalniete pauda nožēlu un skumjas, ka līdz šim organizācijas ģenerālsekretariātā nav iekļauts neviens Latvijas pārstāvis. Vēstniece uzskata, ka Latvijai ir augsti kvalificēti speciālisti un to neiekļaušanai varētu būt citi iemesli.

Savās runās atzinību UNESCO, kuras dalībvalsts Latvija ir jau desmit gadus, pauda Latvijas Nacionālās komitejas (LNK) prezidente Karina Pētersone, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns un citi ziņotāji. Liela daļa runātāju norādīja uz būtisko starptautisko organizāciju nozīmi, īpaši laikā, kad notikuši traģiskie terora akti Amerikā.

UNESCO Ģenerālās konferences prezidente Jaroslava Moserova uzrunā sveica Latviju ar desmit gadu ilgo darbību organizācijā un norādīja, ka "Latvija šajos tikai desmit gados ir izdarījusi daudz vairāk nekā citas valstis vairāku desmitu gadu laikā". Tāpat UNESCO amatpersona pauda viedokli, ka Latvijai nav jābaidās jebkad zaudēt kultūras identitāti vai tradīcijas, jo Latvija pēc brīvības atgūšanas ieguvusi visu.

Kultūras ministre Pētersone runā jubilejas konferencē norādīja uz Latvijas panākumiem, sākot darbu UNESCO, uz sadarbības veiksmīgiem projektiem - Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas atbalsts, Rīgas vēsturiskā centra iekļaušana Pasaules mantojuma sarakstā un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!