Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete ("Vienotība") savā "facebook.com" kontā raksta, ka viņai ir kauns par to, ka Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, kura pirmdien paziņoja par demisiju, "noraka" pašas partijas vadība.

Kalniete norāda, ka Straujumas "godprātīgi veiktā darba pēdējās nedēļās raksturoja nejauka pret viņu vērsta komunikācija, un mēs varam tikai minēt, kas aiz tās stāv".

"Taču viens gan bija acīmredzams - Laimdota Straujuma vairs nesaņēma pietiekamu atbalstu no "Vienotības" vadības. Un man par to ir kauns. Viņa nepadevās "zaķismam" un savu darbu darīja godprātīgi, ar mugurkaulu. Bez skaļiem paziņojumiem plašsaziņas līdzekļos, kas tik ļoti patīk "polittehnologiem" un dažādiem Vecrīgas "karaļu taisītājiem"," pauž politiķe.

Eiroparlamentāriete atgādina, ka laikā, kad no premjera amata atkāpās Valdis Dombrovskis, "Vienotības" valde aicināja partijas līderi Solvitu Āboltiņu vadīt valdību, tomēr viņa atteikusies. Savukārt pēc ilgām pārdomām premjera amatu uzņēmusies Straujuma.

"Pienākuma apziņas vadīta, viņa piekrita savu darbu turpināt arī pēc Saeimas vēlēšanām un darīja to labi. Ir pieņemti divi budžeti, pārliecinoši novadīta pirmā Latvijas ES prezidentūra, Latvijas tautsaimniecībā turpinās stabila izaugsme. Tāpēc ir tik grūti paskaidrot maniem Eiropas Parlamenta kolēģiem, kāpēc valdība atkāpās," teic Kalniete.

Politiķe pauž, ka viņai ir "kauns stāstīt, ka Laimdotu Straujumu "noraka" pašas politiskās partijas vadība, jo šo amatu kāds ir uzcerējis savai politiskajai atdzimšanai".

Straujuma pirmdienas rītā pēc tikšanās ar prezidentu paziņoja par atkāpšanos no amata. Līdz ar to krīt arī pašreizējā valdība. Preses konferencē pēc demisijas paziņošanas Straujuma norādīja, ka viņa par savu pēcteci premjera amatā redz iekšlietu ministru un partijas biedru Rihardu Kozlovski, pret to neiebilstu arī koalīcijas partneri.

Savukārt Āboltiņa pirmdien, atbildot uz žurnālistu jautājumiem un komentējot par demisiju paziņojušās Straujumas sacīto, ka viņa kā nākamo premjeru redz Kozlovski, uzsvēra, ka "mēs nedzīvojam monarhijā, kur karaļi nosauc savus pēctečus".

Vienlaikus Āboltiņa paziņoja, ka "Vienotība" ir gatava uzņemties nākamās valdības veidošanu, kā arī pieļāva iespēju, ka koalīcija varētu tikt paplašināta ar kādu no opozīcijas partijām, izvairoties minēt konkrētu partiju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien sāks sarunas ar Saeimā pārstāvētajām partijām par nākamo valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!