Foto: LETA

Tā kā arvien vairāk iezīmējas nepieciešamība pēc politiskas konsolidācijas, desmit gadu laikā Latvijā izveidosies divpartiju sistēma, intervijā aģentūrai LETA prognozē Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V)

Būs divas lielas partijas - "Vienotība" un "Saskaņas centrs" (SC) - ar dažām mazākām satelītpartijām apkārt, līdz ar to, visticamāk, lēmumus varēšot īstenot daudz vieglāk, uzskata politiķe.

Divpartiju sistēma, pēc Kalnietes domām, pēdējā laikā sāk ārkārtīgi spilgti iezīmēties. Kā skaidro EP deputāte, piemēram, nesenajos Rīgas svētkos, kas bijis arī sākums SC pašvaldību priekšvēlēšanu kampaņai, galvaspilsēta bija izrotāta zili baltās krāsās, kas esot mēģinājums definēt citu identitāti, atšķirīgu no valsts sarkanbaltsarkanās identitātes.

Kalniete kā nekorektus uzskata politikas vērotāju pārmetumus "Vienotībai" par pašapmierinātību, augstprātību, un to, ka šajā ziņā tā arvien vairāk atgādina Tautas partiju. Tautas partija valsti vadījusi kā uzņēmumu, lai gūtu pēc iespējas lielākas dividendes gan sev, gan pietuvinātajām personām, nerēķinoties ar to, cik par to galu galā samaksās Latvija.

"Vienotībai", pēc Kalnietes domām, varētu pārmest to, ka, apzinoties savu atbildību, tā ne vienmēr konsekventi līdz galam ir īstenojusi lēmumus, kas būtu nepieciešami, jo "Vienotībai" parlamentā nav 50% balsu. "Katrs lēmums rodas, saskaņojot trīs partiju viedokļus - "Vienotības", Reformu partijas un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai" - "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Daudzpartiju sistēmā īstenot konsekventu politiku vispār ir grūti," uzskata Kalniete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!