Foto: LETA

Šis ir izaicinājumu laiks un sabiedrības informēšana un stratēģiskā komunikācija ir kļuvusi aktuālāka nekā jebkad agrāk, uzskata Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (V).

Trešdien notika Eiropas Savienības (ES) informācijas sniedzēju forums, kur tika runāts par aktuālajiem notikumiem politikā. Uzrunājot foruma dalībniekus pasākuma atklāšanā, ministrijas parlamentārā sekretāre norādīja, ka pēdējo gadu notikumi skaidri parādījuši, ka politiskā realitāte – ES pienesums mieram, drošībai un labklājībai un ES vērtības –, ko daudzi uzskatīja par pastāvīgu, atkal tiek apšaubīta.

"Tas liecina, ka komunikācija ar sabiedrību nav bijusi pietiekama ne tikai dalībvalstīs, bet arī ES institūcijās. Iespējams, esam lielāku uzsvaru likuši uz informēšanu, nekā iesaistīšanos un patiesa dialoga veidošanu. Tas ir vitāli būtiski, lai saprastu sabiedrības bažas. Šodien ne mazāk svarīgi mums ir piedalīties diskusijās par ES nākotni, kur labāka komunikācija ar sabiedrību ir viena no prioritātēm. Mēs nevaram izlikties, ka nekas nav noticis," tādu viedokli pauda Kalniņa-Lukaševica.

Viņa arī norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta, lai arī turpmāk ES ir galvenais Eiropas valstu sadarbības ietvars, kas nodrošina ES un dalībvalstu drošību, rada priekšnoteikumus izaugsmei un labklājībai, veicina to sociālekonomisko attīstību, izaugsmi un konkurētspēju. Tāpat parlamentārā sekretāre pauda, ka ir jāatjauno konsensa kultūra, ES institūcijām īstenojot aktīvāku komunikāciju un vairāk ieklausoties dalībvalstīs. Ir jāizvairās no augstprātības un negatīvas retorikas savstarpējā komunikācijā starp ES institūcijām un dalībvalstīm.

"Šis ir laiks apņēmīgai un mērķtiecīgai rīcībai, lai risinātu kopīgās problēmas, nevis nolaistu rokas. Mums ir jāturpina aizstāvēt ES pamatprincipi un ES integrācijas procesā sasniegtie rezultāti, vienlaikus aktīvi komunicējot ar sabiedrību," atzina parlamentārā sekretāre, kā galvenos aktuālos jautājumos minot gan gaidāmās ES-Lielbritānijas sarunas par britu izstāšanos no Eiropas Savienības, gan arī patlaban notiekošo visu dalībvalstu diskusiju pat turpmāko ES nākotni.

Kalniņa-Lukaševica tāpat akcentēja Latvijas prioritātes ES daudzgadu budžeta 2014.-2020. gadam vidusposma pārskatā, kā arī sāktajā pārdomu procesā attiecībā uz ES daudzgadu budžetu pēc 2020. gada. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka, neskatoties uz sarunu pietiekami sarežģīto fonu, Latvija darīs maksimāli daudz, lai ES budžetā saglabātos uzsvars uz ES konverģenci un attīstību – kohēzijas un kopējās lauksaimniecības politiku, iekšējo drošību – un ES ārējā darbībā tiktu nodrošināts līdzsvars starp austrumu un dienvidu kaimiņiem.

ES Informācijas sniedzēju forums notiek jau kopš 2008. gada, un to rīko Eiropas kustība Latvijā sadarbībā ar ĀM, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!