Komponists un apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas deputāts Imants Kalniņš ir neapmierināts ar viņa dziesmas izmantošanu Tautas sapulcē Doma laukumā 3.novembrī, jo, viņaprāt, sapulces mērķi bijuši pretrunā ar to, par ko runā dziesma, piektdien ziņo laikraksts "Diena".
Par dziesmas izmantošanu gan organizatoriem autora atļauju nav jālūdz, vien jāsamaksā autoratlīdzība.

"Tā ir nelietība, ka viņi ir ņēmuši un izmantojuši dziesmu priekš saviem mērķiem," intervijā Latvijas radio ceturtdienas rītā sašutumu par "Dziesma, ar ko tu sācies?" atskaņošanu paudis Kalniņš, ziņo "Diena". Komponists laikrakstam skaidrojis, ka dziesmas izmantošana sapulcē nebija ar viņu saskaņota un viņam kā autoram bija nepatīkami, ka "dziesma tiek izmantota pasākumā, kas tika organizēts ar mērķi radīt cilvēkos apjukumu, nemieru un bailes."

Intervijā radio Kalniņš bija atzinis, ka "droši vien liela daļa no cilvēkiem, kas bija atnākuši uz šo sapulci, nav iedziļinājušies, kas ar viņiem tiek darīts, kurā virzienā tiek pagrieztas viņu domas, kurā virzienā pagriezti viņu prāti".

Diriģents Ivars Cinkuss, kurš piedalījās tautas sapulces dziesmu repertuāra sastādīšanā, nenoliedz, ka, iekļaujot šo dziesmu repertuārā, apzinājās, ka tās komponists ir Saeimas deputāts, un, tā kā pasākumā daudzkārt tika skandēts, ka Saeima ir jāatlaiž, sanāk, ka komponista dziesma savā ziņā ir vērsta pret viņu pašu. Turklāt tautas sapulcē tika dziedāta arī cita Saeimas deputāta, valdības vadītāja partijas biedra Raimonda Paula (TP) dziesma "Manai dzimtenei". Taču, kā uzskata Cinkuss, leģendāras dziesmas dzīvo savu dzīvi un, viņaprāt, šī dziesma vairs neasociējas ar komponistu.

Tam piekrīt arī komponists Juris Kulakovs, kura kompozīcija "Gandrīz tautasdziesma" ar nedaudz mainītu tekstu, vārdu "krauklīt"s" aizstājot ar "Kalvīt"s", arī skanēja tautas sapulcē. "Šajā gadījumā visas dziesmas, kas skanēja, bija tādi tautas vienotības simboli un gandrīz tautasdziesmas. Tās stāv pāri politikai," laikrakstam sacījis Kulakovs, kurš sapulcē esot manījis nevis bailes, bet gan saviļņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!