Foto: F64

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers uzskata, ka, ieviešot atklāto Saeimas balsojumu par vairākām valsts amatpersonām, palielināsies frakciju obligātie balsojumi.

Kalnmeiers ar prokuratūras preses sekretāres Laura Pakalnes starpniecību norādīja, ka aizklāts balsojums par augstākajām valsts amatpersonām daudzās ES valstīs tiek uzskatīts par demokrātijas un brīvas deputāta izvēles izpausmes garantiju, jo balsotājs var nebaidīties par kritiku plašsaziņas līdzekļos un iespējamo citu veidu ietekmēšanu vai kādu citu reakciju par konkrēto balsojumu.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka "atklātā balsošana novedīs pie obligāto frakciju balsojumu skaita palielināšanās, tas ir, lai deputāts netiktu pakļauts kritikai, biežāki kļūs gadījumi, ka tiks paziņots – frakcija tā nolēma balsot un konkrētais deputāts arī tā balsoja".

Kalnmeiers gan atgādināja, ka citu valstu parlamentos aizklāto balsojumu nav vispār, katrai sistēmai ir savi plusi un mīnusi un tikai laiks parādīs, kura sistēma ir demokrātiskāka.

"Katrā ziņā ģenerālprokurors nav aizklātās balsošanas pretinieks," pavēstīja Pakalne.

Bijušais ģenerālprokurors un pašreizējais Valsts prezidenta padomnieks Jānis Maizītis savu viedokli par pieņemtajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī nevēlējas izpaust, jo sava amata dēļ to varētu asociēt ar prezidenta viedokli.

"Esmu izvēlējies, un tie ir mani darba pienākumi nepiedalīties publiskos komentāros," uzsvēra bijušais ģenerālprokurors.

Jau ziņots, ka Saeima 2010.gada aprīlī aizklātā balsošanā ar nelielu balsu pārsvaru neapstiprināja Maizīti trešajam pilnvaru termiņam ģenerālprokurora amatā.

Daudziem tas bija pārsteigums, jo īsi pirms Saeimas balsojuma par ģenerālprokurora apstiprināšanu teju visas parlamenta frakcijas sliecās atbalstīt viņa palikšanu amatā arī uz trešo pilnvaru termiņu. Arī atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas sēdē aizklātā balsojumā Maizītim atbalstu iepriekš pauda deviņi no klātesošajiem 12 deputātiem.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā grozīja Saeimas Kārtības rulli, nosakot, ka turpmāk atklātā balsojumā vēlēs vairākas amatpersonas – Saeimas prezidija locekļus, tiesībsargu, valsts kontrolieri, tiesnešus, Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, ģenerālprokuroru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju un vēl citas amatpersonas, kuras līdz šim vēlēja slēgtā balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!