Foto: F64

Prokuratūrai iesniegtajā materiālu kopumā par no amata atstādināto Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāju Aiju Orniņu bija pamats kriminālprocesa sākšanai, Latvijas Radio raidījumā "Darbojošās personas" pauda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors uzsvēra, ka kriminālprocesu pret tiesnesi var sākt tikai ģenerālprokurors.

"Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iesniedza materiālus, lai prokuratūra tos izvērtē un ģenerālprokurors pieņemtu lēmumu, vai ir pamats ierosināt kriminālprocesu. Ņemot vērā iesniegtos materiālus un dokumentus, bija pamats sākt kriminālprocesu," komentēja Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka patlaban notiek pirmstiesas izmeklēšana un tiesnese tika atzīta par aizdomās turēto personu, tomēr ģenerālprokurors uzsvēra, ka patlaban vajadzētu izvairīties no jebkādu apsūdzību izvirzīšanas - ja tam būs pamats, to darīs prokuratūra.

Lēmumu par kriminālprocesu ģenerālprokurors pieņēma oktobra sākumā.

LETA jau ziņoja, ka nesen no amata tika atstādināta Orniņa, kurai piemērots aizdomās turētās statuss kriminālprocesā, kas saistīts arī ar uzņēmēju un miljonāru Jūliju Krūmiņu. Kā sarunā ar aģentūru LETA pagājušajā nedēļā skaidroja tiesnese, minētajā lietā viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un "piedāvājuma pieņemšana" no Krūmiņa.

KNAB aizturētais uzņēmējs otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Viens pret vienu" apgalvoja, ka Orniņai nesen uzdāvinājis "divsimt trīssimt tūkstošus". To Krūmiņš izstāstīja, skaidrojot, kāpēc viņam nebūtu jēgas mēģināt, piemēram, dot kukuli Orniņai, jo viņa naudu no Krūmiņa var dabūt arī tāpat vien. "Ja Orniņai šodien vajag vienu tūkstoti vai miljonu, tad viņa no manis to mierīgi var paņemt tūliņ. Es viņai tikko uzdāvināju divsimt trīssimt tūkstošus. (..) Viņu tikko izmeta ārā no dzīvokļa Vecrīgā, es viņai iedevu dzīvokli Jūrmalā, neprasot nevienu kapeiku," izteicās Krūmiņš.

Savukārt pati Orniņa noraida apgalvojumus par labumu pieņemšanu no Krūmiņa, turklāt sauc viņa apgalvojumus par tiesneses un tiesu varu diskreditējošiem.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam kādas civillietas sakarā. Raidījumam neoficiāli bija kļuvis zināms, ka KNAB ir aizdomas, ka Krūmiņš mēģinājis izlīdzēt uzņēmējam Jurim Miķelim, kura ziedojums Zaļo un zemnieku savienībai arī pievērsis KNAB uzmanību partiju finansēšanas lietā. Orniņas vadītā tiesa skatījusi kādu ar Miķeli saistītu lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!