Foto: LETA

Analizējot portālā "Pietiek.com" publicēto informāciju par tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu lietu un šīs lietas ietvaros no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) noplūdušos materiālus, izdevies izskaitļot, kura tieši persona ir šos materiālus nopludinājusi, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" skaidroja Valsts ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

"Žurnālistu rīcība sekmēja informācijas nopludinātāja atklāšanu," paziņoja prokurors.

Uz LNT iebildumu, ka ceturtdienas rītā izplatītajā paziņojumā presei "Pietiek.com" norāda - neesot izskaitļots īstais informācijas nopludinātājs, ģenerālprokurors reaģēja ar platu, sirsnīgu smaidu un pauda pārliecību, ka šis paziņojums ir "Pietiek" māņu manevrs, lai mēģinātu piesegt patieso ziņu nopludinātāju. Kalnmeieram šāda pārliecība radusies, vērojot citus portāla "gājienus" - piemēram, vienā no iepriekšējām publikācijām par ģenerālprokurora un KNAB vadītāja vietnieces Jutas Strīķes tikšanos "uzbāzīgi" mēģināts iestāstīt, ka informācijas avots esot prokuratūrā, un tieši šī maldinošā informācija arī bijusi viens no pavedieniem, lai izietu uz pēdām šobrīd aizdomās turētajam pludinātājam KNAB iekšienē.

Pašlaik notiek pārbaude, kā aizdomās turētā persona tikusi pie informācijas un kāda bijusi tās motivācija - informēt sabiedrību vai materiāla ieinteresētība. No tās būs atkarīgs, vai informācijas noplūde tiks kvalificēta kā disciplinārpārkāpums vai kā krimināli sodāms pārkāpums - tā Kalnmeiers. Viņš arī pauda cerību, ka tad, kad izmeklēšana tiks pabeigta, sabiedrībai tiks izskaidrots gan tas, kā noplūde tika atklāta, gan personas motivācija.

Ģenerālprokurors arī paslavēja KNAB par to, ka šis un iepriekšējais informācijas noplūdes gadījums - tā sauktā "Jaundžeikara lieta" pērnā gada rudenī - pierāda: "KNAB atbildīgi pieiet informācijas noplūdes gadījumiem, nemēģina tos slēpt, bet dara visu, lai noskaidrotu vainīgos".


Komentējot vēl jaunas piesolītās "Latvenergo" amatpersonu kriminālprocesā esošās informācijas parādīšanos "Pietiek", Kalnmeiers piesauca līdzību ar krānu: pēc ūdens izplūšanas krānu izdevies aizgriezt, bet ūdens jau ir paspējis iztecēt.

Komentējot pašu "Latvenergo" amatpersonu kriminālprocesa gaitu, ģenerālprokurors paskaidroja, ka lielā informācijas apjoma dēļ un daudzo tiesiskās palīdzības lūgumu ārzemēm dēļ, kuri saņemti un kurus nepieciešams tulkot, tiesai tiks prasīts pirmstiesas izmeklēšanas termiņa pagarinājums uz trim mēnešiem. Saskaņā ar kriminālprocesa normām šādu pagarinājumu var prasīt tikai divas reizes, tāpēc prokurors prognozē lietas nodošanu tiesai pusgada laikā. "Nav variantu! Pretējā gadījumā aizdomās turētajiem jāatceļ statuss, jāatceļ visi drošības līdzekļi, iesaldētie naudas līdzekļi... Tas nedrīkst notikt!", bijušo "Latvenergo" vadību sarūgtinošu pārliecību izstaroja ģenerālprokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!