Foto: DELFI

Atskatoties uz pērn paveikto, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers kārtējo reizi kritizēja policijas krimināllietu izmeklēšanas kvalitāti, kas aizvadītajā gadā esot pazeminājusies, radot bažas par jaunām sūdzībām Eiropas Cilvēktiesību tiesās.

Kalnmeiers runāja par jau iepriekš daudz apspriesto tematu – lietu izmeklēšanas kvalitāti un ilgajiem izmeklēšanas termiņiem, par ko Latvijai jau iepriekš ir aizrādījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Tiesu procesu termiņu saīsināšanā liela nozīme ir policijas darbam, taču policijai joprojām ir problēmas ar kadriem. "Par tādu algu dabūt kvalitatīvu izmeklētāju ir grūti," atzina ģenerālprokurors.

Ģenerālprokurors kritizēja policijas darbu, sakot, ka bieži izmeklēšana notiek nekvalitatīvi un tas noved pie vainīgā attaisnošanas tiesā vai vainīgos vispār neatrod.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, noklausoties prokuratūras vadītāja teikto, aicināja prokurorus ne tikai kritizēt policijas darbu, "sūtot atpakaļ mājasdarbus, bet dodot padomu, kā to mājasdarbu labāk izdarīt".

Ministrs uzsvēra, ka policistu izglītības kvalitāte ir viena no prioritātēm, taču tai pat laikā viņš norādīja, ka tie, kas vēlas apgūt policijas arodu, nereti ir ar sliktām sekmēm, viņu vidējā atzīme pēc vidusskolas beigšanas ir "pieci". "Jāsaprot, ka mēs varam radīt ļoti spēcīgu izglītības bāzi, bet tai pat laikā tas potenciālais students to neņems pretī, daba nav devusi, vai vispārējā vidējā izglītība ir tādā līmenī, kādā tā ir," teica ministrs.

Kozlovskis atzina arī, ka zemais policistu atalgojums ietekmē kadrus.

Statistika liecina, ka 2010.gadā iesniegti 334 prokurora iesniegumi par pieļautajiem likuma pārkāpumiem pirmstiesas izmeklēšanā, bet 2011.gadā to skaits pieaudzis par 165 iesniegumiem.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš uzrunā salavēja prokuratūras darbu, sakot, ka tā ir viena no tām institūcijām, kura ir sevi ar darbu pierādījusi. "Gadu laikā ir radīta institūcija, kurai sabiedrība uzticas," sacīja prezidents. Viņš aicināja turpināt starptautiskās sadarbības stiprināšanu, jo sadarbība starp Latvijas institūcijām pēc prezidenta domām ir laba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!