Foto: DELFI
No amata atbrīvotais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs Ruslans Balakleiskis "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālus, iespējams, izpaudis cēlu mērķu vārdā.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne apstiprināja, ka bijušais biroja darbinieks tiek turēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pirmo reizi publiski apstiprināja, ka aizdomās turētais ir biroja darbinieks Ruslans Balakleiskis. Kukuļošanas noziegumā Balakleiskis netiek turēts aizdomās, bet iespējams, ka informāciju izpaudis cēlu mērķu vārdā.

"Par kukuļošanu nē. Man ir zināma, kāda ir tā motivācija, bet vēl notiek izmeklēšana. Jā, cēlu mērķu vārdā," uz jautājumu par izmeklētāja iespējamo motivāciju atbildēja Kalnmeiers.

Pie kriminālatbildības Balakleiskis pagaidām vēl nav saukts. Pašlaik lietā noteiktas datortehniskās ekspertīzes, kuru rezultāti ātri nebūšot. Tās ilgstot vidēji no sešiem līdz deviņiem mēnešiem.

Citu informāciju Kalnmeiers nevarot izpaust, tostarp kam tieši krimināllietas materiāli izpausti. "Es neatklāšu izmeklēšanas informāciju, jo prokurors mani nav pilnvarojis to darīt. Bet to tāpat visi zina, kur šī informācija gājusi un publiskojusi," norādīja Kalnmeiers.

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš ("Saskaņas centrs") noplūdes lietā esot pratināts ka liecinieks, apstiprināja ģenerālprokurors.

Jau ziņots, ka maija beigās KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks no amata atbrīvojis atstādināto KNAB darbinieku, kurš tiek vainots "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālu izpaušanā.

Pārbaudē secināts, ka biroja amatpersona nav ievērojusi tiesību aktos noteiktos ierobežojumus un aizliegumus attiecībā uz izmeklēšanas noslēpuma saglabāšanu un ierobežotas pieejamības informācijas izmantošanu.

Tāpat pārbaudē ir noskaidrots, ka izpaustajai informācijai ir pierādījumu nozīme "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā.

KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā "pietiek.com" tika publicēti Latvijas energokompānijas "Latvenergo" lietas audioierakstu sarunu faili.

Biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks paziņojis, ka lietas materiālu noplūdināšanā, iespējams, iesaistīta arī kādas citas institūcijas amatpersona, kura ir augsta un publiski zināma. TV3 ziņoja, ka, iespējams, iesaistītais ir Andrejs Elksniņš. Deputāts saistību ar lietas noplūdi noliedz.

Saistībā ar materiālu noplūdi KNAB tika sākts arī kriminālprocess, kuru pašlaik izmeklē Ģenerālprokuratūra.

Vēstīts arī, ka saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!