Foto: LETA

Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) likvidēšana bija kļūda, un Latvijai ir jādomā par tādas izglītības iestādes izveidi, kur apmācītu topošos izmeklētājus, prokurorus, tiesnešus un citus, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš pauda: lai arī LPA likvidēšana motivēta ar līdzekļu taupīšanu, šīs iestādes likvidēšana pirms dažiem gadiem bija kļūda. Akadēmiju varēja, piemēram, reorganizēt, atstājot Iekšlietu ministrijai nepieciešamās struktūras, teica ģenerālprokurors.

Viņaprāt, Latvijai ir jādomā par jaunas mācību iestādes izveidi, kur pēc zinātniski izstrādātiem mācību materiāliem apmācītu topošos izmeklētājus, prokurorus, tiesnešus un citus. "Prokuratūrā patlaban situācija [kvalifikācijas paaugstināšanā] uzlabojas, bet līdz šim tas notika zināmā mērā haotiski," atzina Kalnmeiers.

Saskaņā ar noteiktām mācību programmām cilvēkus apmāca arī tādās valstīs, kas nav Eiropas Savienībā, piemēram, Moldovā. Tur jurists nevar strādāt par prokuroru vai tiesnesi līdz pēc augstskolas pabeigšanas nav izgājis divu gadu kursu, kas sagatavo konkrētai specialitātei. "Tam ir liela nozīmē," piebilda ģenerālprokurors.

Kalnmeiers atzina, ka priekšlikumu par mācību iestādes izveidi viņš ir izteicis kopīgā sanāksmē ar tieslietu ministru. Panākta vienošanās, ka šo ideju varētu virzīt Nacionālā attīstības plāna 2020.gadam projektā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!