Foto: LETA
Tā dēvētās oligarhu lietas izmeklēšana, kas saistīta ar oligarhiem dēvētajiem Aināru Šleseru, Andri Šķēli un Aivaru Lembergu, izmeklēšana nav apturēta - tās ietvaros jāpiestrādā pie juridiskā pamatojuma, vai ir saskatāms kas vairāk, savukārt materiālu ir savākti pietiekami, intervijā laikrakstam "Diena" pavēstījis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

"Izmeklēšana nav apturēta nevienā lietā. Ja runājam par krimināllietu, kas atrodas KNAB [Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā], darbs ir paveikts apjomīgs.

"Pašreiz pat ir vairāk jāpiestrādā pie juridiskā pamatojuma, vai ir kas vairāk saskatāms, lai varētu sākt analizēt," teica Kalnmeiers.

Viņš piebildis - šajā apjomīgajā lietā ir jāsāk domāt par formulējumu - kādas darbības ir saskatāmas, kādi ir noziegumi. "Ja ir, ja nav, tad jāmotivē. Jāsāk strādāt pie juridiskā pamatojuma," intervijā laikrakstam "Diena" klāstīja ģenerālprokurors.

Raksturojot lietu izmeklēšanas kvalitāti kopumā, viņš atzinis, ka lielākais klupšanas akmens ir finanšu un ekonomiskie noziegumi. To izmeklēšanā neiztikt bez pamata zināšanām grāmatvedībā, finansēs, banku darbībā.

"Lai izmeklētājs varētu strādāt pie šīm lietām, viņam ir jābūt sagatavotam šajā jomā. Ja tā nav, viņš nevar kvalitatīvi strādāt. Tas pats par prokuroriem. Arī prokurori ir jāgatavo," sacīja Kalnmeiers. Viņš pastāstīja, ka pašlaik prokuratūrā ir tapis apmācības cikls finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanā, kura ietvaros izmeklētājiem sadarbībā ar Augstāko tiesu, advokatūru un finanšu policiju tiks lasītas lekcijas "par pamata jautājumiem - "kā sastāda bilanci, kā to lasa, ko kurš bilances postenis nozīmē".

Jau vēstīts, ka tā saucamo oligarhu lietu 2011.gadā sāka un vada KNAB, nosaucot par vienu no savām galvenajām prioritātēm. Lietas ietvaros ir notikušas kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!