Foto: LETA
Prokuratūrai neizdevās gūt pierādījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadošu darbinieku apgalvojumiem, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis nelikumīgi uzdevis noklausīties politiķu sarunas, tomēr arī pret šiem darbiniekiem prokuratūra neplāno vērsties, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Kalnmeiers informēja, ka pārbaude pēc KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša iesnieguma ir pabeigta, un, lai gan tā vēl nav noformēta procesuāla dokumenta veidā, secinājums ir, ka tās laikā nekādi pierādījumi, ka Vilnītis būtu devis šādus uzdevumus, nav saņemti. Iesniegtās informācijas apjoms nav pietiekams, lai izvirzītu Vilnītim kādas pretenzijas par iespējami nelikumīgu rīkojumu došanu, sacīja Kalnmeiers: "Papildu pierādījumi šādu uzdevumu došanai nav iegūti, izņemot šos apgalvojumus."

No prokuratūras puses nekas vairāk ne pret Jurašu, ne pret KNAB šefa vietnieci Jutu Strīķi, kas arī publiskajā telpā apstiprināja, ka Vilnītis devis šadus uzdevumus, nesekos, sacīja Kalnmeiers. "Mēs nesaskatām, ka par abiem izteicējiem būtu jāveic kādi prokurora reaģēšanas pasākumi. Iespējams, bijušas kādas darba sarunas, no kurām izdarīti kādi nepareizi secinājumi," sacīja Kalnmeiers, taču tie neesot uzskatāmi par nelikumīgu uzdevumu došanu.

Neviena nelikumīga noklausīšanās KNAB nav veikta – to prokuratūra konstatēja jau pagājušajā gadā, sacīja Kalnmeiers, jo šāda informācija netiešām veidā jau bijusi iesniegta vairaku KNAB darbinieku iesniegtajā sūdzībā par Vilnīti.

Ģenerālprokurors arī noraidīja spekulācijas, ka Vilnīša it kā uzdotās nelikumīgā noklausīšanās arī bijusi pamatā viņa aicinājumam veidot speciālo komisiju Vilnīša darbības izvērtēšanai. Iespējamā politiķu noklausīšanās ģenerālprokurora ierosinājumā par komisijas izveidi ietverta nebija, uzsvēra Kalnmeiers.

Prokuratūra gan pārbauda veselu virkni sūdzību par Vilnīti ārpus speciālās komisijas uzmanības lokā esošās, apstiprināja ģenerālprokurors. Viņš atzina, ka situācija KNAB vadībā ir sarežģīta, taču pauda cerību, ka komisija tagad varēs aktīvi strādāt, jo visi tās locekļi atgriezušies no atvaļinājumiem.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga portālam "Delfi" iepriekš stāstīja, ka Vilnītis atkārtoti noraidījis KNAB amatpersonu apgalvojumus un vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai šāda veida amatpersonu apgalvojumi nesatur noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Jau vēstīts, ka Jurašs marta nogalē Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē paziņoja, ka Vilnītis prettiesiski un bez pamata lūdzis noklausīties politiķu sarunas. Jurašs neprecizēja, kādus politiķus Vilnītis vēlējies noklausīties un kad tas noticis, un kad par to informēta prokuratūra.

Vilnītis teikto noliedz un sauc par apmelojumiem.

Portāla "Pietiek.com" iepriekš publiskotajā KNAB darbinieku premjeram un ģenerālprokuroram adresētajā iesniegumā par Vilnīša pārkāpumiem ir punkts, kurā teikts, ka Vilnītis iejaucies biroja amatpersonu neatkarīgā procesuālo darbību īstenošanā, piemēram, dodot norādījumus operatīvo izstrāžu uzsākšanai bez pietiekama tiesiska pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!