Foto: LETA

Šogad izmaiņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kurā jau ilgstoši notiek strīdi starp vadītāju un atsevišķiem darbiniekiem, nenotiks, Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" piektdien prognozēja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Taču viņš uzskata, ka biroju tomēr vajadzētu sadalīt.

Šonedēļ izskanēja vienas darba grupas ierosinājums, ka KNAB varētu nodot Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā. Kalnmeiers piektdien raidījumā norādīja, ka tas ir tikai viens no ierosinājumiem un viņš prognozēja, ka šogad izmaiņu KNAB pārraudzībā netiks ieviestas. Viņš sacīja, ka nākamnedēļ darbu beigs vēl kāda darba grupa, kuru vada Valsts kanceleja, un tā uzskatot - KNAB jāatstāj premjera pārraudzībā.

Savukārt Kalnmeiers uzskata, ka birojs būtu jāsadala, Valsts kontrolei nododot to biroja daļu, kura kontrolē politiskās partijas. Korupcijas apkarošana, kas ir policejiska funkcija, paliktu prokuratūras pārraudzībā, pauda Kalnmeiers. KNAB jau ir faktiski sadalījies un konflikts starp darbiniekiem sašķeltību tikai vairo, bilda ģenerālprokurors.

Kalnmeiers sacīja, ka pagaidām tās visas ir idejas, kuru plusi un mīnusi būs jāvērtē. Tas, visdrīzāk, tiks darīts nākamgad.

Ģenerālprokurors raidījumā piektdien bilda, ka neviens nevēlas vājināt KNAB, bet gan to optimizēt. Viņš atzina, ka šogad KNAB ir strādājis sliktāk, lai gan statistika rāda pretējo. Kalnmeiers bilda, ka ar statistiku var manipulēt, bet fakti liecina - uzsākto lietu skaits ir mazāks, arī operatīvo darbību skaits mazinājies.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis sacīja, ka pašreizējā KNAB pārraudzība ir bijusi neefektīva, par to liecina ilgstošie konflikti un darba rādītāji. Taču ministrs uzskata, ka tas nav pašmērķis, nodot biroju IeM pārraudzībā, tas ir tikai starts diskusijām, kuras sasteigt nevajag.

Jau ziņots, ka ekspertu darba grupa, kas izvērtēja KNAB darbību, rosina to pievienot Iekšlietu ministrijas resoram. Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča apstiprināja, ka eksperti ir izteikuši šādu ierosinājumu, bet par to gan vēl notikšot diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!